Атанасова уволни директора на "Пирогов"

16713
Атанасова уволни директора на "Пирогов"

Здравната министърка Десислава Атанасова освободи директора на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски заради нарушенията в провеждането на обществените поръчки, които откри Агенцията за държавна финансова инспекция, предаде БГНЕС.

Това пише в. "Труд", позовавайки се на правителствени източници. Само една от щетите, разкрита от АДФИ, е за над 710 000 лв. Искането на оставката на Раденовски налагало и разследването на прокуратурата, започнало още в средата на лятото, за безстопанственост и присвояване в особено големи размери в "Пирогов". Това стана след като прокуратурата получи доклад с нарушения от медицинската ДАНС.

Временно изпълняващ длъжността шеф на "Пирогов" е началникът на реанимацията доц. Стоян Миланов, признат специалист от колегите си.

Освобождавам проф. Раденовски и на негово място назначавам временно доц. Стоян Миланов до конкурс, негов заместник до този момент, заяви министърът на здравеопазването.

Атанасова обясни решението си с това, че доц. Миланов през цялото време е бил отговорен за лечебната дейност в "Пирогов". "Млад е и разчитам на него", каза още Атанасова.

Тя подчерта, че доц. Миланов е израснал като специалист в болницата и "не е вечният кандидат за директор". Атанасова веднага ще обяви конкурс за мястото. Тя мотивира решението си с установени нарушения на Закона за обществените поръчки и санкции, които ще бъдат наложени на лечебното заведение и лично на проф. Раденовски. Санкциите все още не са уточнени като размер. Но става въпрос за 7 акта, 5 от които лично на проф. Раденовски и 2 на търговското дружество. Все още в прокуратурата работят по актовете.

Никога не съм вземала прибързани решения, подчерта Атанасова. На въпрос защо не е взела това решение по-рано, още през юли 2012 г., здравният министър обясни, че "тогава имаше най-различни тълкувания на проверката". "Винаги съм твърдяла, че искам "Пирогов" да е стабилна болница. Затова не беше взето прибързано решението да бъде отстранен директорът", каза още Атанасова.

Припомняме, че на 8 октомври т.г. директорът на "Пирогов" професор Димитър Раденовски съобщи, че седем акта за нарушения при обществени поръчки е съставила на "Пирогов" Държавната финансова инспекция.

Пет от актовете са наложени на Раденовски, а два са на търговското дружество "Пирогов". Самият професор заяви тогава, че актовете ще бъдат обжалвани и се надява те да паднат в съда.

На 5 юли 2012 г. от "Пирогов" изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че проф. д-р Димитър Раденовски се е обърнал с молба към проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата, да бъде извършен цялостен одит на бюджета и имуществото на болничното заведение.

"Извършването на своевременна проверка от Сметната палата ще даде възможност за изчистване на тази злободневна тема от дневния ред на обществото и най-важното ще ни предостави възможност без обструкции да оказваме спешна медицинска помощ и цялостно лечение на десетките хиляди софиянци, български и чужди граждани", се казва още в съобщението на "Пирогов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com