X
 
 

Близо 60% от българите не ходят на задължителния профилактичен преглед

1790 1
Близо 60% от българите не ходят на задължителния профилактичен преглед
Снимка: Getty Images / Guliver
Около 60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед, сочат данните на Здравната каса.

Въпреки че в Закона за здравето са предвидени глоби, на профилактичен преглед ходят предимно хора с хронични заболявания, съобщава БНТ.

Предлагат нова глоба за хората, които не ходят на профилактичен преглед

Обсъжда се въвеждане на нова санкция за хора, които пропускат профилактичните прегледи. Идеята е част от предложенията за промени в оси...

Над 4 милиона и 700 хиляди пълнолетни българи подлежат на задължителен годишен профилактичен преглед. Към края на септември с тази цел в лекарските кабинети са отишли 37% от тях.

Прегледът е безплатен. Част от изследванията, които включва, са електрокардиограма изследвания на урина, кръвна захар, зрителна острота. На база резултатите се изчислява рискът от развитие на сърдечни, злокачествени заболявания и диабет.

Рисковите групи имат право и на безплатен вторичен профилактичен преглед. "Ако са с висок риск, следва да бъдат насочени към специалист, което е абсолютно нормално, когато имаш един висок риск от развитие на едно заболяване - вече да те проследи специалист по профила на риска", заяви д-р Галя Йорданова, директор "Извънболнична медицинска и дентална помощ" в НЗОК.

В зависимост от възрастта мъжете и жените имат право на урологични и гинекологични изследвания, включени в профилактичния преглед.

Бивш министър: Трудно ще се изтръгнат кърлежите от здравеопазването

Трудно ще бъдат изтръгнати кърлежите от здравната система, те са много мощни. Това обяви анестезиологът, бивш зам.-министър и бивш служ...

В Закона за здравето са предвидени глоби от 50 до 200 лева за пропуснат профилактичен преглед.

"Контролът за това доколко здравноосигуреното лице се е погрижило за своето здраве или е пренебрегнало това своето право и задължение, и санкцията не е в правомощията на НЗОК", допълни Йорданова.

Право да глобяват имат Регионалните здравни инспекцкии. От здравното министерство обаче не са отговорили пред БНТ дали има санкциониранни,

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    На хартия това влиза, онова влиза, било безплатно уж, а реално джипито те пита имаш ли оплаквания, казваш му не и той ти казва добре дай 3 лева.