Бойко Борисов открива частна болница, тя взема милиони противно на закона

17711
Бойко Борисов открива частна болница, тя взема милиони противно на закона
Снимка: БГНЕС

Милиони държавни средства ще потекат още от тази година към най-новата голяма частна болница у нас - "Уни хоспитал". Държавни пари ще идат и за нови структури на друго частно лечебно заведение - "Пълмед".

"Уни хоспитал" беше открита в "Панагюрище" лично от премиера Бойко Борисов преди по-малко от месец. Основният инвеститор в "Уни хоспитал" е "Асарел Медет", която се занимава с добив на руда, части в болницата има и общината в Панагюрище. В края на юни надзорният съвет на НЗОК реши да сключи договор за новите дейности на болницата по лъчелечение и медицинска онкология, въпреки че според закона за бюджета на касата не може да се финансират нови болници или дейности, получили разрешение от здравното министерство след 31 декември миналата година. Разрешителното на "Уни хоспитал" за двете скъпи онкологични дейности е от тази година.

Шефът на "Спешна помощ" в София под кръстосан огън за предполагаеми далавери с пациенти

1362 пациенти от началото на годината от 18 170 души са откарани в частни болници. 676 не са карани в най-близката болница по местополо...

"Само до края на годината е нужно допълнително финансиране за болницата от 17 млн. лв., които правителството ще осигури благодарение на събраните с много усилия допълнителни приходи в бюджета", обяви при откриването на "Уни хоспитал" премиерът. Тогава не стана ясно за какви пари става дума, тъй като не се очакваше болницата да има договор още през 2016 г. Сега обаче се оказва, че договор ще има. От касата обясниха, че на "Уни хоспитал" не е определен бюджет, ще се плаща всяка отчетена и проверена като реално извършена дейност.

Разрешен е и договор за нови дейности на "Пълмед" ООД, клон "Здраве" в Пазарджик и на университетската "Пълмед" в Пловдив, пише в. "Сега".

Собственик на "Пълмед", както и на "Софиямед" е „Булфарма” ООД. Компанията е на 17 години, а основната дейност е дистрибуция на лекарства – и у нас, и в чужбина. Собствениците на тази компания са от едно семейство - Иван Тиков, Никола Тиков, Михаил Тиков, като и тримата са от Пазарджик. Д-р Михаил Тиков беше и кандидат за председател на Българския лекарски съюз преди време, а името му стана особено известно след съмнителна сделка за продажба на общинска почивна станция в местността Дъното да язовир "Батак". Според „Телеграф” имотът е купен от компания, чийто управител е бащата на доктора – Никола Тиков. А търгът е спечелен с продажна цена, по-ниска от минималната обявена, но сделката минава. Отделно съпругата на Тиков – Мариана Динкова, е с фалшива диплома според Българския фармацевтичен съюз. Но пък „Булфарма” е инвеститор на годината в категорията „Инвестиция в завладяване на пазарeн дял” - за 2014 година.

Защо?

КС не позволи обезсмисляне на Националната здравна карта

Няма да има промяна в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) заради противоконституционност. По този начин Националната здравна карта, коя...

Решението на Надзорния съвет за болниците е взето "по целесъобразност". "Против" по законосъобразност" е гласувал председателят на надзора и зам.-финансов министър Кирил Ананиев. Надзорниците са изискали от управителя на НЗОК да направи анализ и оценка на въздействието, след което са приели да се направи изключение. "Анализ на наличните легла и потребности в област Пазарджик показа, че има необходимост от онкологични услуги в района. Досега тези хора са ходели в Пловдив за онкологично лечение, а сега парите, плащани за това, ще се прехвърлят от районната каса в Пловдив към РЗОК-Пазарджик, т.е. няма да има дефицит в бюджета. Основният мотив е грижата за пациента, а не някаква шуробаджанащина", мотивира решението Иван Кокалов, представител на КНСБ в надзора. Имало и писма с молба да се разреши договорът от две миньорски федерации.

От две години НЗОК няма право да финансира структури, получили разрешение за дейност в годината, в която кандидатстват за договор. Промяната беше приета, за да ограничи до някаква степен постоянната поява на нови и нови болници и растящите преразходи на НЗОК по това перо. Не е ясно на какво правно основание касата нарушава този текст от преходни и заключителни разпоредби в закона за бюджета си за 2016 г.

По принцип надзорът има практика да разрешава договори с болници по изключение. Също през юни НС решава да се финансират и 4 държавни и общински болници - областните в Габрово и Търговище, и общинските в Крумовград и Девин. За тях обаче е направен друг компромис - те не отговарят на медицинските стандарти. Те нямат специалист, нужен за определени клинични пътеки - например наличният невролог или анестезиолог не е на трудов договор.

От НЗОК засега не казват за какво са договорите на "Пълмед" и имало ли е подобни изключения и миналата година, когато за пръв път беше въведена забраната за сключване на договори с нови болници.

НЗОК намери как да скрие какви точно ги върши след "реформата"

Въпреки въвеждането на националната здравна карта, от която се очакваше да регулира финансирането на болниците, от здравната каса не по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване