X
 
 

Бум на варицела в София и Варна

2834 0
photo of Бум на варицела в София и Варна
Снимка: iStock/Guliver
Бум на варицела в София и Варна се отбелязва в началото на месец юли. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи за седмицата от 1 до 7 юли са регистрирани 110 случая на заразени с варицела в столицата, а във Варна случаите на заболели са 43. Това са двата града, в които болестта се разпространява най-бързо, предаде БГНЕС.

За сравнение, в Ловеч и Ямбол няма нито един случай на заболял от болестта в началото на юли.

Вариола или варицела, от Центъра по обществено здраве не правят разлика (СНИМКА)

В седмичния бюлетин за регистрирани заразни заболявания на сайта на Националния център по обществено здраве е допусната грешка. Така от...

В Кърджали, София област, Видин и Стара Загора случаите на заболели са по един за първата седмица на юли.

Във Враца, Пловдив, Разград и Русе са регистрирани между 30 и 40 души за описания период на годината.

В Силистра, Сливен, Смолян и Шумен случаите на заболели са сравнително малко – средно по петима души седмично.

В Бургас, Търново, Габрово Монтана, Пазарджик и Перник децата, регистрирани като болни от варицела, са под 10 за всеки град.

Бум на варицела в Габровско

Бум на варицела отчитат здравните инспектори от областта през миналата седмица. За периода 30 април – 6 май са регистрирани общо ...

След София със 110 случая на варицела, на второ място се нарежда Варна с 43 случая, а след това са Пловдив с 40 случая, и Враца с 30 регистрирани заболели.

Експерти напомнят, че варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота.

Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално