Бъдещи лекарски асистенти: Професия „Професионалисти по здравни грижи“ няма

19481
Бъдещи лекарски асистенти: Професия „Професионалисти по здравни грижи“ няма
Снимка: Фейсбук

Против членството на лекарски асистенти и фелдшери в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) се обявиха в отворено писмо студентите лекарски асистенти. Още в края на февруари Българската асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА) поискаха в писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев нормативно регламентиране на професионалните дейности и създаване на самостоятелна съсловна организация съвместно с фелдшерите за защита на интересите им.

В разпространеното вчера отворено писмо до БАПЗГ и медиите те заявяват, че не припознават тази организация като защитник на правата и интересите си. "Ние, студентите лекарски асистенти, настояваме за предоставяне на законодателна възможност за членуване на професионалистите лекарски асистенти, съвместно с практикуващите фелдшери, в самостоятелна професионално-съсловна организация, за което сме сезирали институциите в Р България”, пишат в писмото си от ръководството на студентската организация.

"Лекарски асистент" става регулирана професия

Правителството добави в списъка на регулираните професии в България професията „лекарски асистент“. Включването й в този с...

От БАСЛА категорично заявяват, че се противопоставят на принудителното им членство, като бъдещи асоциирани специалисти в организацията на професионалистите по здравни грижи, съгласно Закона за професионално-съсловните организации. Те смятат, че БАПЗГ не познава спецификата на професионалната им дейност, за да ги представлява пред държавните институции. И припомнят, че до настоящия момент БАПЗГ не е сезирали Министерството на здравеопазването (МЗ) за необходимостта от нормативно регламентиране на професионалната дейност на лекарските асистенти и дори не е предложила актуализирането на Наредба N 1 на МЗ от 08.02.2011 г.

с дописване на професията “Лекарски асистент” след професията „Фелдшер“. Документът регламентира професионалните дейности, които медицински сестри, акушерки, асоциирани медицински специалисти и здравни асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно. Това обстоятелство е и причина и основание работодатели да отказват да ги вземат на работа, защото не могат да им изготвят длъжностни характеристики, алармират от БАСЛА.

“Смятаме, че е редно и законно право на всяка такава професия да се саморегулира чрез собствено представителство, а не под общата шапка БАПЗГ. Считаме, че няма как една професия да има компетенциите на друга. Не може и няма право БАПЗГ да представлява еднолично толкова много и различни професии, които са принудително „обединени“. И не на последно място, искаме да заявим, че професия „Професионалисти по здравни грижи“ няма, а е направление в обучението!”, завършва писмото на БАСЛА.

Преди дни за самостоятелна съсловна организация се обявиха и физиотерапевтите, а здравният министър Ананиев им обеща да търси консенсус по темата. За собствени съсловни организации настояват и други професии от сектора - акушерки, зъботехници, помощник-фармацевти. И макар мнозинството в БАПЗГ да са медицинските сестри, в началото на протестите през март ръководството на организацията се обяви за диалог, а не за протести. Своята пълна подкрепа към исканията на БАСЛА в свое писмо до здравния министър са изразили и от Асоциацията на студентите медици в България, която обединява студентите от шестте медицински факултета в страната и съществува вече 29 години.

МВР не отреагирали адекватно при протестите в Габрово, има данни за провокации

Има забава в действията на органите на реда при протестите в Габрово, категоричен е председателят на парламентарната вътрешна комисия П...

Лекарските асистенти са професионалисти, които са приемник на професията “фелдшер”, закрита като специалност преди 20-ина години. Сега студенти по специалността "Лекарски асистент” има в Медицинския университет в София и в Тракийския университет в Стара Загора. В края на миналата година завърши първият випуск от 23-ма абсолвенти в учебното заведение в града на липите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com