Д-р Ангел Кунчев: БЦЖ не довежда до по-добър имунитет, мислим за задължителна ваксина срещу варицела

22931
Д-р Ангел Кунчев: БЦЖ не довежда до по-добър имунитет, мислим за задължителна ваксина срещу варицела
Снимка: iStock/Guliver

Реимунизацията за туберкулоза (БЦЖ ваксина) и проба Манту за 11-годишните отпадат от имунизационния календар на България. Намалява се и приемът на пневмококовата ваксина за деца до 6-месечна възраст от 3 на 2 дози. При децата на 12-годишна възраст се въвежда реимунизация и срещу коклюш към реимунизацията срещу тетанус и дифтерия. 

"Промените се налагат, защото и животът се променя. Никой календар не е замръзнал във времето. Според това, какъв опит се трупа у нас и навън и как се променя заболеваемостта ние се опитваме да го направим такъв, че да е най-ефективен", обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за bTV.

Дават 12 млн. лева допълнително за ваксини

Правителството одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер на 12 000 000 лева. С...

"Заболеваемостта от туберкулоза у нас исторически е сред най-високите по много причини - социални и здравни. Но истината е, че специално при туберкулозата едно от много добрите постижения е, че в рамките на 10 години заболеваемостта намаля над два пъти.  Така че в никакъв случай не може да се говори за тенденция за увеличаване, напротив - тенденцията е за много бързо и чувствително намаляване.", допълни още той.

В отговор на въпрос защо се налага корекцията в календара за 11 годишните д-р Ангел Кунчев отговори:

"Защото няма никакви научни доказателства, че тези проверки с Манту и след това БЦЖ-ирането дават по-голяма сигурност. Напротив - има достатъчно натрупан опит, който показва (конкретно опитът на Европа) - две трети от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина. Останалата една трета от страните са основно от Централна и Източна Европа правят една, само две страни - две, ние бяхме единствените в Европа, които имахме пет приема. Това не довежда до по-добър имунитет, не довежда до по-голяма сигурност, а само до допълнителна работа за общопрактикуващите лекари, притеснения за родителите. Самата проба Манту е специфична за разлика от всички останали и когато не се изпълни, както трябва много често дава неверни резултати и се налага да се БЦЖ-ират деца, които имат имунитет. Фактически изпълнението не е съвсем точно. По никакъв начин отпадането на тази проба не отменя възможността, който и да е ако има съмнения да я назначи и направи при специалист в тубдиспансера", обясни д-р Кунчев.

За пневмококовата ваксина той поясни, че ситуацията е сходна: "Повечето страни работят на принципа 2 приема на ваксината плюс една реимунизация, което се оказва при изследванията, че дава абсолютно еднакъв имунитет, както при прилагането на 3 плюс 1."

"През последните 10 години непрекъснато наблюдаваме, че коклюшът започна да се възражда не толкова в детската възраст. Когато скоро е направена имунизация ти имаш напрегнат имунитет, но вече в тийнейджърската възраст 18,20,25 години  - повечето случаи са в тази възраст. По думите му това се дължи на отслабването на имунитета, заради което е нужда бустерна доза, която да осигури по-дълга защита поне в рамките на 10-15 години. Считаме, че ще намалим заболеваемостта в тази възрастова група.", каза още д-р Кунчев за допълнителната коклюшна ваксина.

Няма да има грипна вълна по празниците

По празниците няма да има грипна вълна, увери главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV: Били сме свидетели на много к...

За идеята да се въведе задължителна ваксина срещу варицела Кунчев заяви: "Има все още да се  говори по тази тема, защото няма единодушие, както от страна на родителите, така и при част от специалистите редно ли е да се въведе задължително в календара. Моето лично мнение е, че дошъл този момент. Ние имаме 30 хил. случаи миналата година. Колкото и да е леко протичаща, да, тя е една от най-леко протичащите, но при 30 хил. случая и при 0,5% усложнения, това формира една не малка бройка на деца и възрастни, които я карат тежко, понякога и животозаплашващо. Почти всяка година ние имаме по 2-3 смъртни случая. До сега истината беше, че хората си я купуват от други страни, но по-нормалното е тя да е на лице в България, когато желаят хората да я направят, а ако следващата 1-2 години достигнем до консенсус и да я въведем, както са го направили повечето развити страни."

На въпрос дали няма да се стресират допълнително родителите, които знаят, че прекарването на варицела води до доживотен имунитет д-р Ангел Кунчев заяви, че "въпросът е за тези 0,5%, които прекарват болестта с усложнения, които наложени на 30 хил. случая не са толкова малко. Тези деца ние искаме да спасим, а в края на краищата се натрупа достатъчно опит - САЩ и Канада въведоха тази ваксина преди 10-15 години и почти във възрастовите групи, които са имунизирани изчезва заболяването."

Д-р Кунчев уточни, че такава бройка на заболеваемост има само при варицелата, тъй като тя е ваксинонепредотвратима. 

Относно ваксините за възрастни главният здравен инспектор заяви, че за радост ваксините са свършили, защото така ще се знае какво ще е търсенето - 2 пъти по-високо, "което е хубаво, защото в края на краищата идеята е да защитим, колкото се може повече хора. Много се надявам екипът на министерството да осигури достатъчно средства и догодина да е почти двойна бройката, за да може да покрием търсенето."

Какво писа Actualno.com за приема на БЦЖ ваксината още през 2016 година може да видите В ТАЗИ СТАТИЯ.

От БЛС вярват, че ВАС ще вземе "правилното решение" по случая с неваксинираното дете от Сливен

Ваксини трябва да се слагат – за заболявания, от които няма друг лек. Това заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Бълга...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com