Доц. Ангел Кунчев: Предложението е за по-строги мерки в София, но нищо още не е предрешено

5316
Доц. Ангел Кунчев: Предложението е за по-строги мерки в София, но нищо още не е предрешено
Снимка: БГНЕС

"Нищо не е предрешено за мерките в София, но д-р Пенчев внася точно такова предложение - за по-строги мерки. Засега предложението ми е за два седмици, надявам се, че през този период ще достигнем пика. Говорим за всички училища, ясли, детски градини, за всякакъв тип заведения, за търговски обекти, при това не само тези в мола, фитнеси, спортни зали. Искам да кажа на хората - стиснете зъби още малко, говорим за много тежка, но последна за този сезон вълна". Това обяви в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Лично мое мнение е, че шансът ваксината да е причинила смърт, е много малък, но това трябва да се докаже. За всички подобни случаи се събира цялата информация, ангажират се топекспертите в България и те трябва да дадат заключение има ли причинно-следствена връзка или не. Бързането в случая не е добър начин. Ваксината трябва да отговаря и на ефикасност, и на безопасност, която дори е по-важна. Разчитаме много и на Европейската агенция по лекарствата", каза още той.

Доц. Ангел Кунчев: Ще имаме едно добро и спокойно лято

Решението да изискаме карантина е не да спрем потока към Занзибар, а за да сме сигурни, че няма да внесем африканския, нигерийския щам....

"Разбирам напълно страховете на хората, които са си поставили първата доза от ваксината, но нека имат търпение. За радост се случи на ваксина, на която интервалът между двете дози е много дълъг. Слава Богу, има време да стигнем до правилното решение. Ваксините на Pfizer/BioNTech идват всеки понеделник в определени количества около 20 и няколко хиляди дози. От края на март и през април и там има определено увеличение. Moderna също един или понякога два пъти седмично пращат, имаме график за всеки месец. За съжаление фирмите намалиха количествата. Очакванията са, че към 15 април трябва да получим и първите дози от ваксините на "Джонсън и Джонсън", а това, че тя е еднодозова облекчава процеса на ваксинация", добави доц. Кунчев.

"И в момента 50% от всички пристигнали у нас ваксини се отделят за личните лекари за ваксиниране на най-рисковите групи - възрастни хора с диабет и други хронични заболявания. С британския вариант обаче границата за тези рискови групи вече се поразми", призна Кунчев и обясни, че няма гаранция, че при внасяне на следващия вариант няма отново да се променят отново рисковите групи. Той добави, че е притеснен от групата на бременните жени, особено с последните случаи на тежко и рисково прекарване на коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com