Доц. Кунчев: Предишните коронавируси се самоограничиха и без да се налага да се разболеят 70%

9489
Доц. Кунчев: Предишните коронавируси се самоограничиха и без да се налага да се разболеят 70%
Снимка: БГНЕС

„Разширената мрежа на лаборатории, които доказват вируса, и повечето тестове, които правим дневно, са и причината да хващаме и по-голям брой хора с Covid-19“. Това в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния щаб доц. Ангел Кунчев.

„Най-сигурният, най-точният показател е броят на хората, които се нуждаят от лекарска помощ, от лечение в болница и, за съжаление, смъртните случаи, тъй като там никаква статистика не може да повлияе, да изкриви резултатите“, заяви доц. Кунчев.

Коронавирус в България: скоро отново на работа и на училище, а през лятото даже на море?

Ако се сбъдне оптимистичната прогноза на главния здравен инспектор да не бързаме да отменяме морските почивки през юли и август, концес...

Той беше категоричен, че взетите мерки са ефективни. „В сравнение със страните, близки до нас от Балканския полуостров - и Сърбия, и Гърция, имат три пъти повече смъртни случаи, а Румъния има десет пъти повече от нас. Това е показателно, че мерките, които наложихме, колкото и да са дълги и неприятни, вършат работа, те всъщност я свършиха“, заяви доц. Кунчев.

„Даваме си сметка, че не можем да прекъснем епидемичния процес, можем да го отложим, но това даде време да организираме значително по-добре здравната ни система и по-точно тази, която работи в момента с тези болни. Тук се включват апаратура, лекарствени препарати, информираност, опит на колегите им от целия свят“, поясни доц. Кунчев.

Той коментира и теорията за придобиване на имунитет, при която трябва 70% от хората да са срещнали този вирус, за да се изгради този имунитет. Той припомни, че сме имали досега среща с други два коронавируса, които не са се държали по този начин - нито при тежкия остър респираторен синдром преди 18 години, нито при близкоизточния преди 10 години.

„При предишните коронавируси – SARS и MERS нямаше нужда да се натрупват 70% имунни лица, за да започнат да се самоограничават, но те се самоограничиха. Този е третият коронавирус, с който имаме среща. Дали точно така ще протече, на мен ми е трудно да кажа и всъщност никой не може да го каже. Има вероятност да не чакаме едва ли не всеки от населението да се е срещнал, да е изградил имунитет и едва тогава да започне обратно развитие“, категоричен бе доц. Кунчев.

Доц. Кунчев: Очаквам пик на коронавируса у нас до два месеца

"До вчера бях събрал 16 различни оферти и 16 различни фирми на тестове за коронавирус, като те не са еднакви. Има такива, които доказва...

Наскоро експерти обясниха, че и Близкоизточният, и Тежкият остър респираторен синдром имат значително по-висока смъртност при първият тя е около 35 процента, а при другия около 10 на сто. Освен това предишните два по-сериозни коронавируса имат значително по-кратък инкубационен период, което не позволява безпрепятственото им предаване от човек на човек за дълго време. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна: ТЕЛК ще се гледат и в други градове

Лек ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.

Семейство пътува от Монтана до София, за да търси лекарска помощ за детето си

От БЛС категорични: Заплатите на лекарите не бива да се замразяват

КНСБ против замразяването на размера на лекарските заплати за още година

Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Медикален онколог ще консултира безплатно в София!

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com