Дончев за коронавируса: Изкуството е да се движим по ръба на бръснача. КПП-та няма да има

3557
Дончев за коронавируса: Изкуството е да се движим по ръба на бръснача. КПП-та няма да има
Снимка: БГНЕС

Кога ме видяхте да излъчвам или внушавам нездравословен оптимизъм или някой от колегите? Решението е политическо, защото отговорността я носи министърът. Към момента се съсредоточаваме върху спазването на въведените мерки. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, след като националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев поиска нови мерки, но засега като че ли има съгласие само за една – от 8:00 до 10:00 часа в магазините да ходят само хора над 65-годишна възраст.

Никой не може да забрани на някого да взема допълнителни мерки, когато става въпрос за него, за семейството, за близките му, продължи вицепремиерът пред Нова телевизия. И попита кой гражданин уведомил контролен орган, ако видел 100 души да се вихрят на купон. Когато му беше припомнено за пловдивската дискотека и сигналите от там, които Валери Симеонов оповести, Дончев отговори в стил "един случай".

Атанасов към Борисов: Невежеството убива повече от пандемията

"Основният проблем в управлението днес и тази криза е липса на доверие към властта от населението . Над 70% от хората нямат доверие в т...

"Ама вие какво си представяте – че решението се взема като в ротни войски", продължи Дончев след ново припомняне за Симеонов и думите му как политиците не искат да слушат експертите и обясни как всяко решение е комплексно, обсъжда се всичко. Ако бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са точно обратните – за свободата на движение, за икономиката. "Изкуството е да се движим по ръба на бръснача”, заяви Дончев. В заключение обаче той се съгласи, че нови мерки може да има, но е сигурно, че КПП-та няма да има, защото няма смисъл - имало смисъл, ако има "чисти райони", които да бъдат пазени, а сега няма такива.

"При каквито и да е ограничителни мерки, държавата има готовност да предлага помощ" - така Дончев коментира дали не се вземат по-строги мерки от страх, че затваряне на браншове ще значи невъзможност останалите без работа хора да се изхранват.

"Добрата новина е, че здравната ни система натрупа опит", продължи вицепремиерът, след като беше попитан за изложения от националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вариант за 10 000 заразени на ден и 300 смъртни случая на ден. Не твърдя, че сега е най-тежката ситуация, призна Дончев.

"Ситуацията нито е подценена, нито е надценена", увери Дончев, но му беше припомнено как умират пациенти, защото не биват приети навреме в болница и чак след това се вземат мерки като полиция и жандармерия да се включат като линейки.

Бившият ръководител на РЗИ София се връща на работа

Бившият ръководител на РЗИ София д-р Данчо Пенчев се връща на работа. Това съобщи националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев....

На въпрос къде може безплатно да се тестваш за COVID-19, отговорът беше: "Не мога да ви упътя къде. Доколкото знам, в лаборатория се плаща" и пояснение, че здравният министър може да каже.

"Готови сме за всички варианти, за всички сценарии", каза Дончев и заяви, че нямало как да говори за прогнози при такава ситуация. Той каза и, че се надява някога българската здравна система да се доближи до германската.

Томислав Дончев се оплака и, че не се водели адекватни разговори по спасителния план за България относно коронакризата. "Надявам се всички заинтересовани да го прочетат", посочи той.

Още: "Сериозни въпросителни: Ще има ли всъщност безплатни тестове за COVID-19 с направление?"

Бюджет 2021 влиза в пленарна зала, ако има кворум

Държавният бюджет за 2021г., този на НЗОК и на ДОО влизат в пленарна зала за първо четене. Ако се събере кворум. Оказа се тази седмица,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com