Държавата тръгва срещу източването на НЗОК и практиката "болница в болницата"

2703
Държавата тръгва срещу източването на НЗОК и практиката "болница в болницата"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват масирани съвместни проверки в болниците в страната, които получават средства от НЗОК. Това стана ясно на нарочна пресконференция, на която присъстваха ресорният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров.

Причината за проверките - даваме все повече средства за здраве, но резултатите са на същото ниво, както се изрази Радев. Според Ананиев, проверките ще целят да установят дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение на българските граждани.

Бойко Пенков обясни схемата с нелегалната търговия с лекарства

"Постъпваш в болница, пише се диагноза, която не е тази, но за нея трябва да се изпише лекарство, изписва се, но не се прилага, защото ...

"Проверките ще бъдат правени открито и по определени процедури и правила, без "чадъри" за този или онзи", подчерта той.

Цацаров даде пример с държавна болница, на чиято територия функционира и частна, която обаче дублира функциите на държавната. Когато това е факт, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се реализират много по-големи приходи.

Цацаров беше категоричен, че всички договори ще бъдат проверени и при най-малките индикации за незаконосъобразност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. "По силата на закона ние можем да преследваме само безстопанственост или неизгодни договори", подчерта главният прокурор.

Той заяви, че "Икономическа полиция" е извършила проверки от 23 октомври до 16 ноември, като са били проверени 195 държавни и общински болници. Данните сочат, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други лечебни заведения и подчерта, че не всички договори са незаконосъобразни.

Криза - болницата в Белоградчик е на път да затвори

Колективна оставка на работещите в общинската болница в Белоградчик – заради липса на заплати, както и протест. От август 2016 го...

Той даде конкретен пример с болницата във Враца, която е 75% държавна, 7% на общината и 9% на общини във Врачанска област. По думите му, на 6 октомври 2010 е сключен договор между болницата във Враца и частното заведение "Медикакор" в Русе. Русенската болница получава над 1500 квадратни метра, като договора е за 5 години, а резултатът от него е, че болницата във Враца е превела над 12 млн. лева на русенската болница, а е получила апаратура за над 1 млн. лева.

"Така излиза, че частната болница е получила от държавната 12 млн. лв., като по сигнал на проф. Петров се оказва, че частната кардиологична болница всъщност е ползвала и персонала, и всичко останало на държавната болница", уточни главният прокурор. 

"Считаме, че тази практика – практиката на болница в болница, е един от основните канали за източването на държавните и общински предприятия. От това става ясно, че бавно и полека едно държавно или общинско дружество ще стигне до положение, в което няма да може да покрива задълженията си. И следователно неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от частна", коментира Цацаров.

Цацаров и даде пример с болницата в Ловеч. Там има договор с частната "Кардио лайф". Приходите на държавната са 1 млн. лв. , а на частната структура - 13 млн. лв.

"Този модел не е нов и съществува на територията на цялата страна", допълни главният прокурор и посочи, че по силата на закона прокуратурата може да преследва само неизгодни договори.

Ананиев: Резултатите от специализираната акция показват, че лекуваме с най-доброто в Европа

Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа. Това каза здравн...

"Рано или късно всеки един от нас става пациент, така че ние не сме съгласни да бъдем лекувани по този начин", добави министър Радев

"Най-големият помощник са гражданите. Те трябва да знаят, че това, което ние, МВР, правим, е в полза на гражданите. Искам да знаете, че ще успеем да ограничим порочните практики", зарече се той. По думите му, тези практики вече са в застрашителни размери.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви и, че никаква информация няма да се предостави по повод на досъдебното производство, свързано с пресечения от ГРБОП незаконен износ на лекарства за чужбина. При акцията бе задържан сирийски гражданин като основен организатор.

Цацаров съобщи, че предстои в следващите дни още лица да бъдат привлечени като обвиняеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com