Едва 4 от 10 пациенти с рак в България достигат петгодишна преживяемост

7082
Едва 4 от 10 пациенти с рак в България достигат петгодишна преживяемост
Снимка: iStock/Guliver

В България едва четири от десет пациенти достигат петгодишна преживяемост. Пациентите в Чехия чакат три пъти по-дълго за достъп до медикаменти в сравнение с тези в Австрия. От десет нови медикамента за борба с рака в Полша са налични едва три. Едва 46% от страните в този регион имат скринингови програми за ранна диагностика на рак на гърдата, дебелото черво и шийката на матката. Относителната степен на преживяемост на рака в тези страни е много по-ниска от централноевропейските държави.  Това са част от данните, които ще бъдат обсъждани на Европейският конгрес на онкологичните пациентски организации „За равенство в борбата с рака“, който ще се проведе на 18 и 19 март в Рига. Основната задача на конгреса ще бъде да постави темите за неравенството при достъпа до диагностика, лечение и иновативни решения за борба с онкологичните заболявания.

„Напредъкът в медицината позволява днес раковите заболявания да бъдат наричани хронични, което е много обещаваща перспектива. Не е приемливо хората от Централна и Източна Европа да се страхуват от болестта заради липсата на навременна диагностика, липса на обучени специалисти и липсата на достъп до реимбурсирани от държавата иновативни лекарства. В същото време в Централна Европа онкологичните заболявания се третират успешно и пациентите имат перспективата на много години живот пред себе си”, посочва Олга Валчина, член на борда на „Онкоалайънс“. I

Д-р Хасърджиев: Здравната система не беше адаптирана към новата реалност

Големият проблем на тези две години е, че не видяхме стъпки, така че да се адаптира здравната система към новите реалности. Това мнени...

В тази връзка на конгреса ще бъде поставен акцент върху необходимостта да бъде създаден Европейски онкологичен регистър на неравенствата, който в синхрон с Европейския план за борба с рака да установи тенденциите и различията между държавите членки на ЕС и да намали значително несъответствията в превенцията и лечението на онкологичните заболявания. Необходимо е да бъдат създадени и акредитирани национални центрове за лечение на ракови заболявания, както и да бъде организиран обмен на национални специалисти – хирурзи, химиотерапевти, рентгенолози,както и обмен на данни и практики между страните членки на ЕС.

„Докато не всички видове рак се третират равнопоставено, ще има нужда да развиваме иновациите в проучванията за лечението на болестта. Иновациите не трябва да са нещо имагинерно и непостижимо, а да бъдат достъпни, за да се спасяват човешки животи и да се намали страданието на милиони хора. По тази причина целта ни е да направим така, че всеки онкоболен, който има нужда от иновативно решение, да има достъп до него”, смята Бетина Рил, основател на Европейската пациентска мрежа „Меланома“.

Иварс Ябс, евдепутат и председател на Парламентарната комисия за борба с рака, подчертава, че конгресът е важна стъпка към обединяването на силите на пациентските организации във влиянието им за постигане на равни права на онкоболните: „Изключително важно е на европейско ниво да се оцени различието в лечението на пациентите, но е нужно всяка страна членка да поеме своята отговорност в преодоляването на тези несъответствия. Това е задачата пред всяко едно правителство – да осигури ефективен достъп до лечение на всеки един пациент”.

Темите на конгреса са в синхрон с резолюцията на ЕП „За укрепване на Европа в борбата срещу рака в посока на всеобхватна и координирана стратегия” (ще бъде приета скоро) и принципите на справедливост, устойчивост, равенство, солидарност и иновативност, заложени в Европейския план за бора с рака.

Метаанализ: Пиете ли по-дълго време определени лекарства, рискът от рак се увеличава

Има видима зависимост между редовния прием на ангиотензин рецепторни блокери (сартани – вид лекарства за хипертония и високо кръв...

В рамките на конгреса пациентските организации ще подпишат Отворено писмо до ЕП и правителствата на страните от Централна и Източна Европа.

Събитието се организира от Латвийската асоциация на онкологичните пациентски организации „Онкоалайънс“ в кооперация със Специалния комитет за борба с рака (BECA) на ЕП. В събитието ще вземат участие авторитетни пациентски организации от Централна и Източна Европа, както и над 30 международно признати експерти,лекари, политици и депутати от ЕП. От българска страна ще участва д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

В своята програма Европейският парламент приоритизира онкологичните заболявания и постави за своя цел до 2023 година над 70% от пациентите да могат да преодоляват заболяването и да имат по-голяма продължителност на живота. За съжаление, тези цели са все още непостижими за страните от Централна и Източна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com