Фалстарт с безплатните лекарства за COVID-19, не достигат до пациентите

5160
Фалстарт с безплатните лекарства за COVID-19, не достигат до пациентите
Снимка: Pixabay

Хаос в аптеки и ковид зони, заради безплатната терапия за домашно лечение на Ковид-19. Поликлиники и фармацевти чакат указания от касата как да предписват и отпускат медикаментите. Безплатната терапия ще се назначава само от спвециалистите в ковид зоните. В 8 области на страната обаче такива все още не са разкрити, предава БНТ.

На хартия от днес безплатни лекарства за домашно лечение на коронавирус могат да предписват само специалистите от COVID зоните. На практика обаче това все още е невъзможно. "За момента не издаваме рецепти за безплатни лекарства и изчакваме да видим по какъв алгоритъм ще работим", каза Татяна Евтимова - управител на 11 ДКЦ.

Преминалите през COVID зоните пациенти ще получават безплатни лекарства

От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безпла...

Безплатните лекарства са част от специалния пакет за ковид зоните, за който поликлиниките трябва да сключат допълнителни споразумения със Здравната каса, твърдят медици. От НЗОК не отговарят на въпросите на националната телевизия, а от здравното министерство твърдят, че не са необходими допълнителни инструкции за предписване на безплатните лекарства.

"Тези лекарства могат да се изписват по общия ред, който е както за всички останали лекарства", коментира служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров. "Но нямаме указания от касата по какъв начин да работи с този списък. Кой ще изписва тези рецепти?", попита магистър фармацевтът Маргарита Грозданова - член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

От здравното министерство обясняват, че безплатни лекарства може да изпише само специалистът от ковид зоната, прегледал пациента. Рецептата трябва да е електронна. Личните лекари са недоволни. "Няма по-добър познавач на пациентите от семейния лекар. Ние си им знаем всички заболявания. Отивайки в тези ковид зони, какви лекарства ще им се разпределят?", коментира общопрактикуващият лекар д-р Виделина Моллова.

От здравното министерство казаха, че личните лекари ще могат да лекуват дистанционно най-леките случаи на коронавирус, а ковид зоните щели да облекчат работата им. В момента обаче в страната са разкрити около 50 ковид зони.

При домашно лечение на COVID-19 ще има безплатни лекарства

При домашно лечение на коронавируса ще се изписват безплатни лекарства, съобщиха от здравното министерство. Ведомството е изготвило но...

"При положение, че пациентът трябва да пътува с междуградския транспорт, за да отиде до такъв кабинет, се създават условия за заразяване на околните хора", заяви общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров.

"Очакваме до две седмици страната да бъде покрита на ниво общински центрове, тоест, там, където има някакъв специализиран център, евентуално той да поеме ковид зоните", каза служебният зам.-министър на здравеопазването.

Сред безплатните лекарства, които покрива касата, има кръворазреждащи, кортикостероиди и антибиотици. Вероятно ще се появи и е налице лек дефицит на нискомолекулните хепарини. За друг дефицит в момента няма данни да се появи. Предприели сме достатъчно мерки", обясни служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Петров. Неосигурените нямат право на безплатни лекарства за коронавирус. А хората, преминали през ковид зоните трябва да посетят и личния си лекар, за да си вземат болничен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване