Фармацевт: Цели групи антибиотици липсват в аптеките

1812
Фармацевт: Цели групи антибиотици липсват в аптеките
Снимка: БГНЕС

Цели групи антибиотици липсват от аптечната мрежа, каза по БНР Маргарита Грозданова - фармацевт от София. Според нея причината за това са проблеми с производството или логистиката на тези лекарства

"През последните 2 месеца започнаха да намаляват количествата и вече цели групи са изчезнали от складовете - основни антибиотици за деца и възрастни. В големите основни складове няма никакви наличности", предупреди тя. Според нея причината за това е, че количествата не са достатъчни.

"Реекспорт с антибиотиците до този момент не съм усетила да има. Но е много тревожно, защото грипът вече е в пикова ситуация, а усложненията му се лекуват с антибиотици", подчерта фармацевтът. 

В момента медикаментите за сваляне на температура при деца вече ги има в аптечната мрежа, посочи Грозданова. Хората се презапасяват, а не трябва да е така, смята тя. 

Няколко дни, след като от Здравното министерство обявиха, че през декември са направени извънредни доставки на масово прилагани при децата медикаменти за дихателни инфекции - Вентолин и Пулмикорт, такива в складовете вече няма.

ОЩЕ:Предупреждение: 340 лекарства липсват в аптеките

Фармацевтът отбеляза, че аптеките са получили по 1-2 опаковки Вентолин и 4-5 опаковки Пулмикорт, което са нищожни количества. В складовете сега пак няма наличности, подчерта тя. "За 1-2 дни количествата се изчерпаха. Много е възможно да се прави реекспорт с тях", изказа мнението си Маргарита Грозданова. 

Според Боряна Ботева от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, липсата на медикаменти се дължи основно на реекспорт.

Забраниха износа на някои лекарства

Със своя заповед от днес министърът на здравеопазването забранява износа на определени лекарствени продукти за лечение на заболявания с...

"Няма как от години медикаменти да липсват и да се оправдаваме с Ковид", каза тя и посочи, че получават сигнали и за липсващи медикаменти и за ревматоидни заболявания и диабет. 

Възможно е да има по-голямо потребление или презапасяване с медикаментите за респираторните заболявания, но има медикаменти, при които проблемът е от години - той е ясен, но никой не иска да го реши, подчерта Ботева.

Грешна е ценовата политика като цяло при реимбурсирането на медикаменти от страна на НЗОК, смята тя:

"Този проблем не могат да го решат пациентските организации. Трябва да има политическа воля да се реши този въпрос. Ние алармираме за това от години". 

"Ковид си отиде - не това е проблемът. Фирмите-производители уведомяват, когато има производствени проблеми. В България проблемът е много по-дълбок и той не е от вчера, той е от повече от 10 години", категорична бе Боряна Ботева. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com