Фармацевтичен гигант увери, че в две важни лекарства не е имало определен вид нитрозамин

6900
Фармацевтичен гигант увери, че в две важни лекарства не е имало определен вид нитрозамин
Снимка: iStock

"Потвърждаваме, че към онзи момент (16.01.2019) никой от продуктите на "Новартис" не е бил засегнат от наличие на NDMA (бел. ред. - вид нитрозамин. Нитрозамините са "вероятни човешки канцерогени според Европейската агенция по лекарствата). В тази връзка, поради липса на необходимост, компанията не е предприемала действия по изтегляне на партиди от лекарствените продуктите Diovan и Exforge от пазара в страната". Това гласи официален отговор на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis на въпроси на Actualno.com по темата "нитрозамини", към която има все по-голям интерес в научната общност: В чужбина все повече се говори за български данни относно рака на кожата и определени лекарства

Въпросът беше пореден от излизащи официални научни изследвания, като например ТУК, в които се коментира, че още "от юли, 2018 година, е установено, че множество партиди валсартан са замърсени с N-нитрозодиметиламин (NDMA)". Diovan съдържа активно вещество валсартан, както и Exforge. Цитираното в началото на абзаца изследване касае Франция и отчита, че употребата на валсартан повишава "леко" риска от меланом и рак на черния дроб. "Изчислихме средно 3,7 и 5,8 допълнителни случая на година на 100 000 човеко-години съответно на рак на черния дроб и меланом", пише в обобщеното описание на проучването, което обхваща общо 1,4 млн. души, употребявали валсартан между 1 януари 2013 г. и 31 декември 2017 г. Проучването е извършено с изследване на данни от Système National des Données de Santé - национална база данни с всички разходи, свързани със здравето на жителите на Франция.

Защо питането касае 16.01.2019? Заради публикувано на сайта на БДДХ (Българско дружество по дерматологична хирургия) писмо по темата, в което от "Новартис" казват същото, както и сега. "Компанията спазва всички законови изисквания и добри производствени практики, за да гарантира, че произвежданите от нея лекарствени продукти отговарят на най-високите стандарти за качество", уверяват от "Новартис" в отговора си до Actualno.com.

От фирмата не коментират другите ни въпроси, които са свързани директно с отговора на първото питане:

1. Към 16.01.2019 година провела ли е фирма Novartis изследвания на препарата си Diovan за наличие на NDMA?

2. Ако е провела, какви са резултатите – има ли наличие или няма наличие на NDMA?

3. Ако има наличие на NDMA, къде е то – открито е като примес или е открито в активното вещество на препарата?

4. Известни ли са на "Новартис" случаи с починали пациенти заради прием на Diovan или друг препарат на "Новартис" с установено наличие на NDMA и в кои държави? Има ли такива случаи в България, които да са известни на "Новартис"?

5. Предвид оформянето на искове в САЩ заради NDMA в различни лекарствени препарати, има ли вече подадени такива срещу "Новартис" и в кои държави?

Припомняме, че друго голямо име във фармацевтичната индустрия - Pfizer, изтегли от пазарите в САЩ и Пуерто Рико партиди от две свои лекарства заради повишено количество нитрозамин (N-nitroso-quinapril) през пролетта на 2022 година. Освен това, сегашният ръководител на кожната клиника на МВР болница проф. Георги Чернев коментира пред Actualno.com преди 2 години сигнали за канцерогенен ефект от клас лекарства за кръвно, като говори с конкретни имена и посочи Diovan и Exforge сред тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com