Хепатит А е тръгнал в бежанския лагер във "Враждебна", обмисля се карантина

38148
Хепатит А е тръгнал в бежанския лагер във "Враждебна", обмисля се карантина
Снимка: БГНЕС

Лагерът за бежанци в столичния квартал „Враждебна” може да бъде поставен под карантина заради епидемия от Хепатит А. В момента щабът на армията обсъжда въвеждането на мярката, съобщи източник на Actualno.com.

Според информацията през миналата седмица е установено, че двама от сирийските бежанци са болни от коварната болест. През тази вече имало шестима заболели. Затова лагерът във „Враждебна” може да бъде поставен под карантина.

Гостоприемство по български в село Розово: Цигани не ни трябват

До днес, 28 април, беше даден срок на 17 сирийски бежанци да напуснат новия си дом в казанлъшкото село Розово. Още в събота, 26 април, ...

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. Болестта може да бъде прихваната чрез вирус, чрез паразит, при поемане на наркотици и алкохол. Симптомите при острата фаза включват силна умора, пожълтяване на кожата и/или очите, гадене, повръщане, виене на свят или диария. Различните разновидности на хепатита са A, B, C, D, E, F и G. Хепатит A е известен като жълтеница или инфекциозен хепатит. Обикновено се предава чрез храна.

Острата фаза обикновено продължава от 4 до 6 седмици със или без жълтеница, умора и увеличен черен дроб. Пиенето на големи количества вода, почивка на легло и добро и здравословно хранене са все компоненти, необходими за пълното възстановяване. През последните години бе открита и ваксина, която може да се смята за превантивна терапия за пациенти с хронични терминални инфекции. Ваксината може да спре евентуална инфекция и у лицата с отслабнала имунна система, някои застрахователни компании и медицински заведения предлагат безплатна ваксинация на пациентите.

Хепатит А е една от най-леките форми на болестта и въпреки заразата, при правилно лечение черният дроб се възстановява напълно. Лечението обикновено продължава от две до осем седмици. Само в 1% от случаите на хепатит А болестта може да причини остра чернодробна недостатъчност, кома и смърт.

Припомняме, че грижата за лагера беше поета от военните на 1 февруари тази година. Армията готви по два пъти на ден на бежанците, като яденето включва основно ястие плюс десерт. Пиле с ориз и фасул били най-често срещаните ястия в менюто.

Йовчев намеква, че Human Rights Watch е инструмент за натиск "отвън"

Докладът и сигналите на Human Rights Watch бяха свързани от вътрешния министър Цветлин Йовчев с натиска "отвън" върху България да прием...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com