Инсталират паникбутони в спешните отделения

22161
Инсталират паникбутони в спешните отделения
Снимка: БГНЕС

Паникбутони да бъдат инсталирани в спешните отделения и приемни кабинети, за да могат работещите там лекари и медсестри да реагират бързо при евентуални побои и посегателства срещу тях. Такова искане ще внесат в МЗ от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, съобщи нейната председателка д-р Десислава Кателиева.

По думите й младите лекари не постъпват в Бърза помощ поради малките перспективи за кариерно развитие. Според д-р Каталиева опасните условия на труд и честата агресия, на която са изложени медиците там, също ги отблъскват от работата в този сектор. От асоциацията възнегодуваха и срещу това, че няма критерии, по които едно състояние да се определи за спешно, ако човек се обади за линейка през нощта например. От години говорим за правилата, с които наистина спешната помощ да бъде спешна, а не медицинска помощ въобще. Това не се случва, заяви д-р Кателиева.

Тези промени не били трудно осъществими и за тях не се изисквало мощно финансиране. Това можело да стане най-лесно с промени в нормативната уредба, като за спешните медици се въведат конкретни правила за работа. Те настояват още и за облекчен режим за специализациите на младите лекари, които постъпват в спешните отделения и центрове, както и час по-скоро в линейките да се качат парамедици, пише в. Монитор.

Проблемите не опирали само до заплатите, но и до сигурността на кадрите и сливането на спешните приемни отделения с центровете за спешна медицинска помощ, каквато идея има. Тези неуредени въпроси пораждат тревога у хората, констатира д-р Кателиева. Именно с тези неуредени въпроси тя обясни голямото текучество в сектора и липсата на постъпващи млади доктори.

Планира се заплатите в Спешна помощ да бъдат увеличени с 10%. Към момента средното възнаграждение на лекарите там е между 680 лв. и 750 лв., а на медицинските сестри и акушерките е около 450 лв., коментираха от МЗ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване