Какво представлява коронавирусът и как се лекува – опитът на ВМА

11283
Какво представлява коронавирусът и как се лекува – опитът на ВМА
Снимка: Facebook

Как се лекува коронавирус - парацетамол от 1000 милиграма не повече от три пъти на ден при температура. Това беше посочено като основа на домашното лечение от коронавирус от генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с ръководителя катедра "Инфекциозни болести" доц. Георги Попов.

По наблюдения на ВМА, средно инкубационният период на болестта е 4 дни, но диапазонът е от 2 до 9 дни. Температурата се повишава бавно – около 37,8 градуса, след това стига до 38,5-38,6 градуса.

Друг симптом – суха кашлица, продължаваща дълго време (10 – 14 дни), като тя е описвана като нетърпима. Болки и дразнене в гърлото, запушване на носа и секреция, които обаче се лекуват лесно. 45% от болните са със задух – все едно някой ти е стъпил на гърдите.

Прави ни впечатление главоболието – 25% от болните във ВМА казват за такъв симптом, обясни Попов. При болни над 50-години има повишение на кръвното.

Обикалял ли е безконтролно доказано болен от коронавирус от Лом, преди да влезе в болница?

За много сериозно развитие на случай с болен от коронавирус от Лом съобщава Нова телевизия. Мъжът е на 64 години и няколко седмици се ...

3% от хоспитализираните във ВМА болни имат загуба на мирис и вкус, но в комуна с 11 жени и 1 дете, които са на домашно лечение, има 90% загубили усещане за мирис и вкус.

При сериозни пневмонии антибиотиците помагат, има и използване на кортикостероиди в някои случаи, зависи от индивидуалната картина. В лечението се използва и хидроксихлорокин - лекарството, което ползваше и Кирил Домусчиев.

Когато сатурацията падне под 93%, вече следва активно и агресивно лечение с лекарства. При агресивно развитие, десетият ден е ключов - тогава се стига до критична ситуация.

Засега експертите от ВМА не смятат, че ще имаш усложнения, след като си оздравял от коронавирус.

Картината във ВМА

Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

Какво да правим, ако се съмняваме, че може да сме болни от коронавирус? Този въпрос със сигурност мъчи мнозина не просто в България, но...

Ръководителят на инфекциозното отделение на ВМА доц. Георги Попов поясни, че от ВМА са изписани 14 души, 10 са абсолютно оздравели, с потвърдени тестове. Четирима обаче имат вирус в носоглътката, за продължително време.

Освен това, наблюдаваните вкъщи хора . „Прави впечатление, че засяга хора с добър социален статус”, каза Попов и добави, че 4 души са били хоспитализирани впоследствие. Изпращат се и доброволци и екипи, които преглеждат на място.

Във ВМА има 3 случаи, които са били много тежки, но не е допуснато те да влязат в състояние, което да доведе до интубация. Това е станало с агресивна лекарствена терапия. При интубация шансът да починеш е 86%, стана ясно от думите на Попов. А Мутафчийски обясни, че една жена, работеща в ИСУЛ, е била екстубирана и вече е така от 1 седмица, като нещата са оптимистични.

Що се отнася до тестването на медици, във ВМА има протокол за тестове на всяка седмица. А Мутафчийски разказа, че негов колега от Бостън му е разказал, че медиците там трябвало да си носят маски в пликче, за да ги ползват пак.

Още: "Нов смъртен случай заради коронавирус, вече потвърдени са 477"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com