КНСБ: Стрес, ниско финансиране и несигурна реформа, затова напускат здравеопазването младите

1496
КНСБ: Стрес, ниско финансиране и несигурна реформа, затова напускат здравеопазването младите
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Здравните работници са подложени на силен стрес и дори психическо насилие, докато изпълняват задълженията си. Затова напускат системата и страната. Това каза д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, по темата за условията, при които работят медиците у нас.

Той представи национално проучване на Федерацията "Здравеопазнавое" в синдиката, направено в периода 1 май - 30 октомври. В него са взели участие 53 лечебни заведения, 1235 анкетирани, сред които 408 лекари, 139 специалисти и 138 санитари. Проучено е мнението на здравни работници с различен сатж - от 1 година до над 16 години, и в различни по собственост зравни заведения - частни, общински и държавни.

Бюджет 2020 - ето какво си представя правителството

Очаквано, правителството одобри предложението на финансовия министър Владислав Горанов за държавния бюджет за 2020 година, както и акту...

"Недостатъчното финансиране и липсата на персонал е изключително стресогенен фактор. Защото лисата на удовлетворение от това, което правиш, и липсата на признание са изключително стресогенни", уточни още д-р Кокалов.

Начинът на управление на самите дейности и отношенията между персонала са друг фактор. Той след себе си обаче води до заболявания и проблеми на лекарите.

"Това, което и мен ме учуди, е, че един огромен процент - над 60% казват, че като като следствие на тези стресогенни и организация на работата, страдат от мускулно-скелетни заболявания.", каза д-р Кокалов.

"Системата е консервативна и тя трябва да се планира постоянно. И, когато постоянно ви стресират, че натам ще се върви, това ще се финансира, това важи и за работодателя. Постоянната неяснота накъде ще върви реформата е стресогенен фактор за всички, включително и за управленците.", подчерта Кокалов.

Обещано: 200 млн. лв. повече за здраве в "Бюджет 2020", 70% отиват за заплати

"Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020г. ще бъдат заложени поне 200 млн. лв допълнителни средства за болнична помощ, ...

Крайно време е да се обединим и да има общи действия в областта, заяви той. "Трябва да има Харта за психично здраве, която да се въведе и тя да има отношение към здравеопазването." Малко дейности са насочени към запазване на човешкия ресурс в сферата, смята той.

Като член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Кокалов коментира и параметрите на Бюджет 2020 и разпределението на средствата в сектор "Здравеопазване". Аз одобрих предложението за Бюджет 2020. В него е залегнало числото 233 млн.лв. , естествено, че ще го подкрепя. Има повече пари за всички дейности, включително и за болнична помощ, каза той. Точно заради реформата и това изследване показва, че трябва заедно да го направим. Това не е партийно дело. Бюджетът е добър и зависи сега как ще се споразумеем къде ще отидат тези средства в пътеките, за да сме сигурни, че това увеличение ще отиде действително за изпълнение на договореностите по колективния трудов договор. Така ще успеем да спрем и текучеството в болниците, категоричен е Кокалов. Преговорите за това трябва да започнат всеки момент, след като приключат преговорите с Българския лекарски съюз.

Според Кокалов е необходимо болниците да имат годишни бюджети, а не на тримесечие. Той е предложил механизма и пред Надзорния съвет на касата. Сега има възможност да се прехвърлят до 5% в следващ месец, но това не е достатъчно гъвкаво, а при годишен бюджет разходите ще могат да се планират и разпределят в продължение на цяла година- особено при цикличността на разходите в здравеопазването, обясни Кокалов. Разбира се, това може да бъде въведено при достатъчно добър контрол, подчерта експерта.

Според мен минимум 60% от приходите в едно болнично заведение трябва да се харчи за заплати. Има проблем за общинските болници, но има решение и за това. Там, където се изпълняват минимален брой клинични пътеки с ниска стойност, трудността за осигуряване на заплати е най-голяма. Там трябва да се търсят други възможности за финансиране по простата причина, че здравето е особен вид стока и не трябва да го оставяме на чистия пазар, подчерта Кокалов.

След протести държавата се съгласи да вдигне парите за някои клинични пътеки

Ще има увеличение на финансирането на определени клинични пътеки още от 1 юни. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов, н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com