Обещано: 200 млн. лв. повече за здраве в "Бюджет 2020", 70% отиват за заплати

7289
Обещано: 200 млн. лв. повече за здраве в "Бюджет 2020", 70% отиват за заплати
Снимка: БЕ+ГНЕС

"Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020г. ще бъдат заложени поне 200 млн. лв допълнителни средства за болнична помощ, от които ние настояваме поне 70% , че и повече да отидат за заплати и което заедно с правилата за това колко за персонала, колко за издръжка, ще бъдат предмет на новия рамков договор. Той се приема заедно с бюджета на Касата и държавния бюджет, знаете, следващите няколко седмици."

Това заяви Пламен Димитров (КНСБ) след преговори с премиера Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев в Министерския съвет. Срещата им се състоя след организирания протест от КНСБ за достойно заплащане на медицинските работници. Протестът им обаче не е посрещнат еднозначно в сектора. БЛС и протестиращите медицински сестри се обявиха против него. Най-голямата обида, която отново преживяха медицинските сестри, които повече от година протестират заради ниски заплати, беше поредната лъжа, че ще получат увеличение на заплатите с едни отпуснати 50 млн. лв, които се превърнаха в 6 млн. лв.  Защо - вижте в този линк.

Заплата 900 лв. и до 48 дни платен годишен отпуск за училищните медицински сестри в Асеновград

Споразумение за по-добри условия на труд за медицинските сестри в асеновградските училища и детски градини сключиха представители на бр...

Пламен Димитров заяви, че е "умерен оптимист" за предстоящите преговори с НЗОК и финансовото министерство, защото по думите му "остават още доста въпроси за доизясняване".

Оптимизмът на Димитров след срещата идвал от убедеността му, че поне 50% от увеличените пари на Здравната каса за следващата година ще могат да отидат за заплати на медицински работници. В новия рамков договор те щели да бъдат конкретно записани - колко за заплати, колко за издръжка на лечебниците.

"Ние искаме не по-малко от 50 % увеличение да видим в този рамков договор. От средствата за болнична помощ - всички средства, които са около 2 млрд. лв в момента, поне половината да стигнат до хората, като гаранция, че ще имаме необходимите средства да стигнем договореното в отрасловите договори. Това трябва да стане в новия рамков договор, за което трябва да бъдат убедени и Българският лекарски съюз. По тази тема конкретно са водени предварително разговори и аз се надявам да имаме разбиране по нея."

Здравният министър потвърди думите на синдикалния лидер. Над 200 млн. лв. отиват допълнително за болнична помощ, а по-голямата част от тях ще отидат за заплати.

"Тези пари ще влязат през увеличение на цените на клиничните пътеки. Аз като принципал на една голяма част от болниците - държавните и областните, имам право на определени указания към директорите и управителите на болниците." Така министърът обясни, че ще наложи на директорите ясно съотношение заплати-издръжка, по което ще трябва да разпределят допълнителните средства от касата. Ананиев обеща като гарант за изпълнението да са държавни служители, с които ще "подсили" бордовете на болниците, за да съблюдават правилното изпълнение на заповедите. По думите му средствата ще бъдат отпускани през цялата 2020г.

Медицински сестри в Сливен: Подценени сме и трудът ни е незаплатен

В деня на професионалния си празник медицинските сестри от Сливен излязоха на пореден протест пред областната болница „Д-р Иван С...

В клиничните пътеки ще бъде калкулиран трудът на медицинските специалисти. Ясно ли е обаче вече какъв процент от парите ще отидат за труд. "След като няма да има увеличение на обема дейност, цената на клиничната пътека би трябвало да отиде за труда на персонала. Не искам обаче в момента да фиксирам някакви проценти, но минимум 3/4 от тази сума ще отиде за разходи за персонал. "

Песимизмът на Пламен Димитров бил свързан с възнагражденията на училищно и детско здравеопазване.

"Там е заложено увеличение на заплатите, но не толкова, колкото хората искат и очакват. Така че там битката и преговорите и с финансовия министър и с премиера, може би, продължават, за да можем да гарантираме това увеличение, което ни е нужно. Тъй като да не забравяме, че в тази част от здравеопазването не се получават ДМС-та и бонуси, а само основни заплати."

Според Пламен Димитров в този сектор увеличение до 900 лв. основна заплата няма да има до декември със сигурност.

"Най-вероятно във финансираните на Министерството на здравеопазването лечебни заведения ще имаме увеличение и достигане на заплати от 950 лв. за сестрите и 1100 лв. за лекарите."

Медицински сестри от Бургас: Не ни прогонвайте в чужбина!

„Ние сме сърцето на здравеопазването“ и „Не ни прогонвайте в чужбина“, бяха част от лозунгите, които държаха ме...

Малките общински болници отново са оставени на опашката. Там увеличение скоро няма да има. Те не влизат и в преговорите за бюджета, който предстои, обясни Димитров в министерски съвет. Но за тях щяло да има допълнителни преговори за промени в закони, които да гарантират увеличение на основните възнаграждения на медиците там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com