Кои са най-честите места на заразяване с COVID-19?

6189
Кои са най-честите места на заразяване с COVID-19?
Снимка: iStock/Guliver

В очакване на традиционните събирания на семействата в края на годината, институтът "Пастьор" публикува резултатите от проучване на обстоятелствата и местата на заразяване с коронавируса. Това пише изданието Le Monde, цитирано от агенция "Фокус".

Както отбелязва вестникът, досега френските власти са обосновавали решението си да затворят ресторанти, разчитайки на работата на китайски и американски учени. Преди няколко дни бяха публикувани резултатите от дългоочакваното френско проучване в подкрепа на правителствената стратегия. Всъщност, според Арно Фонтейн, директор на епидемиологията на нововъзникващите заболявания в Института Пастьор, „това проучване показва висок риск от заразяване с вируса на SARS-CoV-2 по време на хранене и частни събирания“. 

Първи „вносен“ случай на COVID-19 в Тайван от април

Тайван съобщи за първото предаване на коронавирус на своя територия във вторник, което сложи край на 253 дни без вируси, предаде АФП. ...

Първата част от проучването разчита на изявленията на 30 330 души от базата данни за COVID-19, която съдържа информация за контактите на заразените. Според респондентите, които знаят източника на инфекцията си, преобладаващото мнозинство от инфекциите са възникнали извън дома: в семейния кръг (33,1%), в професионална среда (28,8%) и накрая в приятелска среда (20,8%). Изследването също така показа централната роля на времето за хранене в разпространението на вируса. В семейството и при общуване с приятели инфекцията се е случвала главно по време на хранене - съответно 45% и 53,1% от случаите. На работното място основното място за заразяване са общи офиси (34,5%), следвани от заведенията за обществено хранене (24,3%). 

Втората част от изследването се фокусира върху рисковите фактори. То сравнява отговорите на 3426 души, които са дали положителен тест за коронавирус с отговорите на 1713 свидетели. Проучването показа, че най-голям брой инфекции се случват при частни събирания (със семейство или приятели, 19%). Общественият транспорт не представлява допълнителен риск, а рискът е още по-малък за хората в автобуса или трамвая. В допълнение към баровете и ресторантите е установен повишен риск от инфекция при посещение на фитнес зали, но не и при пазаруване. Освен това, колкото повече хора живеят в една и съща къща, толкова по-голям е рискът от инфекция, особено ако децата ходят на училище.

Изследването има редица особености обаче, отбелязани от самите автори, привлича вниманието Le Monde. Първо, то се е провело през октомври и ноември, по време на комендантския час, а след това и общия режим на изолация, когато приемащите клиенти заведения, бяха частично или напълно затворени. Освен това анкетираните в първата част на проучването са по-млади от общото население, сред тях има повече жени и социално-икономическият им статус също е над средния. И накрая, данните се основават изцяло на доброволни изявления, чиято точност не може да бъде проверена.

Според вестника тези резултати потвърждават това, което вече е известно за предаването на вируса. Появява се главно чрез капчици от устата и носа при говорене, кашляне или кихане, както и чрез микроскопични спрейове при дишане. „Когато сваляте маската си, особено докато ядете, излагате себе си на повишен риск от инфекция“, предупреждава вестникът. Както подчерта Арно Фонтан, „изключително важно е да се сведе до минимум този риск по време на събиранията, които ще съпътстват празниците“.

От какво се страхуват руснаците в пандемията?

Повече от една трета от руснаците (37%), на фона на пандемията от коронавирус, се страхуват да не загубят работата си, както и че ще сп...

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване