Коронавирусът в България: В 21 области няма нови случаи

2774
Коронавирусът в България: В 21 области няма нови случаи
Снимка: iStock/Guliver

Броят на новите случаи на коронавирус остана същият като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. Отново 12 са откритите заразени за денонощие.

За последното денонощие са направени общо 1109 теста (PCR и антигенни), което е със 123 по-малко спрямо 1232 проби при предишния отчет. Така процентът се променя от 0,97% на 1,08 на сто

Още: Проф. Кантарджиев: Очакваме все повече болни от COVID-19, септември бяха 10 пъти по-малко

За деня има направени 1082 антигенни теста, от които положителни 12, т.е. 1,1%. PCR тестове са 27, като няма открити случаи. 

Още: Какво знаем за новите доминиращи варианти на COVID-19: Говори вирусолог от САЩ (ВИДЕО)

Най-много случаи са открити в Пловдив - 4. В 21 области няма регистрирани заразени. 

Още: Личните лекари подкрепят отпадането на карантината за Ковид

Общо потвърдените случаи са 1 339 707. Направени са 3 811 633 PCR и 7 844 643 антигенни теста (общо 11 656 276), като средният процент на положителните проби от началото на пандемията е 11,49 на сто - без промяна на дневна база.

Още: COVID-19 протича по-леко, но може да доведе до проблеми със слуха

Активните случаи намаляват и вече са 8060 - със 179 по-малко. Според експерти, огромният спад в началото на юли 2022 година, когато в рамките на две седмици броят на активните инфекции намаля с около 90 000, се обяснява с факта, че е имало много неотчетени оздравели пациенти през изминалите две години и особено по време на пиковете на предишните вълни, когато областните РЗИ-та бяха изключително натоварени, заради което не се отчитаха реалните бройки и сега този показател се поправя. 

Още: Мутафчийски: Обидно е, че няма официална статистика колко души загинаха по време на COVID - СНИМКИ - ВИДЕО

Броят на хоспитализираните лица намалява и вече е 143 - с 3 по-малко (2 са постъпили в болници, 7 са изписани). За сравнение при най-тежките дни на пандемията през април 2021 година в болници се лекуваха над 10 500 души. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 21 - с 1 по-малко на дневна база. Именно заетостта на интензивните легла е един от основните критерии за затягане на мерките у нас, а не както досега броят заразени лица или активните случаи.

ОЩЕ: Влизане с взлом. Учени за първи път заснеха как коронавирусът заразява клетката (ВИДЕО)

В тази връзка в Единния информационен портал се представят данни за заетостта на интензивните легла в петте клъстъра. Цялата страна е на Етап 0 - синя зона т.е. най-ниското ниво. Заради намаляването на натовареността в интензивните сектори, от 21 март 2022 г. зеленият сертификат отпадна напълно. А с идването на петия служебен кабинет, назначен от Румен Радев, стана ясно, че всяка седмица експертен съвет ще отчита най-важните данни и ще решава дали и какви мерки ще има.

189 са официално регистрирани като излекувани в последния отчет, като така общата бройка вече е 1 292 901. За второ поредно денонощие има 2 регистрирани смъртни случая. Така броят на загубилите битката с вируса в България вече е 38 746.

Още: Преносимо устройство открива вируса SARS-CoV-2 върху повърхности

Общо 26 755 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, което означава, че няма нови. Няма данни за официално карантинирани в Единния портал. Това се дължи на взетото решение болните от COVID вече да не бъдат поставяни в изолация. Пред последните дни обаче отново се заговори за връщане на официалната самоизолация за заразените с коронавирус. Предложенията са няколко, като все още карантината не е въведена отново официално.

Още: Пак идея за ковид карантина, но различна

От здравното министерство представят данни и каква част от заразените, постъпилите в болница и починалите не са били напълно ваксинирани. През последното денонощие 41,67% от откритите случаи не са били имунизирани. 33,33 на сто от приетите в болница също нямат ваксина. Починалите също не са били имунизирани. 

Още: България ще достави само вече платените ваксини срещу COVID-19

Единният информационен портал предоставя данни и за поставените дози ваксини. До момента те са общо 4 726 302, което означава, че има 2 нови дози. От края на септември 2023 година имаше значителен ръст в сравнение с предишните месеци, когато този брой рядко надхвърляше 20 на ден. Това се обяснява с първата доставка на ваксината срещу подварианта XBB 1.5 на Омикрон, за която специалистите уверяват, че предпазва както от него, така и от производните му, наречени Ерес и Перола.

Още: Нов вариант на коронавируса се появи във Великобритания

Според последния отчет 2 078 005 души или 31,96 на сто са със завършен имунизационен цикъл - поставени две иРНК дози или една на компанията "Янсен". Тази цифра отбеляза няколко драстични скокове и спадове през последните месеци, за които нямаше официално обяснение. На 13 юли хората с пълна имунизация намаляха с 13 364 спрямо предходния отчет. Данните отбелязаха спад и между 20 и 21 март с около 9000 души, а на 4 юли необяснимо се увеличиха с 13 385.

Още: СЗО отчете сериозен ръст на случаите на COVID-19 в света за 28 дни

1 008 065 души или 15,5 на сто пък са получили и бустерна доза, като най-много от тях са в столицата. Общо 135 495 души пък са си поставили от адаптираната срещу варианта Омикрон ваксина.

От 27 юни 2022 г. всички желаещи могат да си поставят и втора бустерна доза. Тя трябва да се направи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Всички лица на и над 18 г., които желаят да получат втора бустерна ваксина срещу COVID-19, могат да го направят във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Още: В САЩ откриха тайна медицинска лаборатория, управлявана от китайска компания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com