КОВИД зоните - тук има, тук няма

6305
КОВИД зоните - тук има, тук няма
Снимка: ВМА Фейсбук

Идеята за КОВИД зоните е добра, изпълнението - лошо. Например - част от тях са обявени като съществуващи в Единния информационен портал, но всъщност е така само на хартия. Други изискват от хората да си плащат изследвания, трети нямат достатъчно специалисти, четвърти имат твърде кратко работно време, коментира в. "Сега".

Медицински център "Полимед" в столицата например фигурира в списъка на въпросните зони, но всъщност там няма такава - поне към вчерашния ден (18 октомври).

Омбудсманът сигнализира за проблеми с COVID зоните и безплатните лекарства

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър д-р Стойчо Кацаров и управителя на Националната здравноосигурителна к...

За подобен проблем сигнализира през уикенда и зрител на bTV. "Списъкът на сайта е тотално недостоверен. От три, които са ми в близката околност, и трите се оказаха, че нямат такава зона", сподели Красимир Крумов, който след 10 дни температура решава да отиде в такъв център. Успява обаче едва от четвъртия опит. "Много интересни въпроси задаваха. Защо съм там? Как съм научил за тях? Аз не съм техен контингент и кой ме е препратил", разказа той. В COVID зоната му правят преглед и снимка, но когато разбират, че има и сърдечно заболяване, го препращат към две болници. Избира по-близката - която е частна. Там също го преглеждат, но срещу 191 лева. "Идеята е супер, изпълнението е отвратително. По-лошо от несвършената работа е наполовина свършената работа", смята Крумов.

Какво е КОВИД зона - зона от извънболничната помощ, където може да бъдеш прегледан, да ти направят лабораторни изследвания, рентген, както и да бъдат предписани безплатни лекарства за домашно лечение. Идеята е към тях да се насочват пациентите в по-леко състояние, които не се нуждаят от хоспитализация, но все пак трябва да минат определени изследвания. Към момента би следвало да работят около 100 зони.

"Ползите са, че така няма да се смесват потоците с другите пациенти. Ще спомогне да намалим натиска върху болниците", обясняваше в началото здравният министър Стойчо Кацаров. Сега обаче той неглижира сигналите за проблеми с обяснението, че това е само допълнение на съществуващата система. "Тези зони не заместват системата на здравеопазване. Т.е., ако имаме дори само една КОВИД зона да работи само един час, това е плюс системата, която така или иначе е функционирала до този момент", коментира вчера сутринта пред БНТ министърът.

Добър замисъл, но твърде лошо изпълнение, казват и много лекари. "COVID зоните не работят. И ние, общопрактикуващите лекари, правим това, което сме правили и досега - диагностицираме, лекуваме хората си. Там, където аз работя, моят кабинет си е и COVID зона - преглеждам, диагностицирам и лекувам", коментира пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него местата, които работят ефективно, са изключения. "Да не говорим за назначаване на изследвания, за рентгенови снимки, за предписване на терапия по електронен път - това не се случва", коментира той.

"Тези COVID зони не могат да изпълнят работата, за която са създадени. Трябва да има персонал, да разполагат с рентген, с лаборатория, тестове и лекари. Мои пациенти, които са потърсили помощ в COVID зони, ми казват, че не са получили такава. Пак работата ще трябва да я свършим ние, личните лекари. Аз не съм усетил облекчение от съществуването на COVID зоните", заяви пред Националното радио и д-р Валентин Янев.

Проф. Асена Сербезова: Как хора, които не са здравноосигурени, ще вземат безплатни лекарства срещу КОВИД?

В Световния ден на фармацевтите, Actualno.com разговаря с проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз. За КОВИ...

Но някои работят здраво

Проверка на "Сега" показа шарена картина у нас. Зоните, с която успяхме да се свържем в столицата, заявиха, че работят на пълен капацитет и издават електронни рецепти за безплатни лекарства. "Работим активно. Ние сме най-силната COVID зона в София. На ден изследваме по около 100 човека, 35% от които се оказват положителни. Имам два рентгена, отделен вход за пациенти с коронавирус", коментира д-р Васил Василев, управител на XII ДКЦ в Люлин.

"В изнесена зона сме, няма смесване на потоците. На ден преглеждаме между 30 и 50 пациенти", свидетелства и д-р Лили Иванова, управител на XXII ДКЦ в столицата. По думите ѝ проблем срещат единствено с изписването на антитромбоцитни средства, защото по принцип те се изписват от кардиолог, а в зоната нямат такъв.

"Не можем да си вдигнем главата от работа. Ние сме единствената COVID зона в Габрово. Натоварването е огромно. Но не сме върнали никого. Хората са нервни, има страх у персонала", обрисуваха картината и от ДКЦ I в Габрово. Оттам признават, че изписват безплатни лекарства доста рядко, понеже "не остава време".

"Хората са много, не можем да обхванем всички. Имаме работно време от 8 до 16 ч., приемаме с часове, имаме все пак определен капацитет", казват и от ДКЦ I в Добрич, откъдето също срещат трудности с намирането на специалисти и персонал за зоната.

Личен лекар срина от критики идеята за КОВИД зони и безплатни лекарства

И аз не знам кое работи. Това заяви председателят на столичната организация на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов относно т.на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com