Кунчев пак обясни защо охлабваме мерки и какви предимства ни дават ваксините срещу коронавирус

3992
Кунчев пак обясни защо охлабваме мерки и какви предимства ни дават ваксините срещу коронавирус
Снимка: БГНЕС

Имаме 17 области през последната седмица, където има намаляване на заболеваемостта. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, като отново припомни вчерашните си думи защо се охлабват мерки, след като тази седмица записахме дневен рекорд по нови случаи на коронавирус – имало наполовина по-малко положителни тестове спрямо края на ноември, 2020 година, имало по-малка смъртност.

Няма да достигнем 15 000 души в болница, вярва Кунчев. Въпросът е да не допуснем да стигнем 15 000, уточни той.

Намираме се в най-върховия пик на пандемията, каза министърът и обяви защо разхлабва мерките

Очакваме и данните го показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане така през след...

60-70% от необходимия имунитет идва след първата имунизация срещу коронавирус. Най-рано след ден 7 идват антитела, но те още не са протективни. Най-рано седмица след втората имунизация развивате протективен имунитет. Няма нито един починал от COVID-19 след имунизация в България, добави доц. Кунчев.

Ако имате имунизация, имате предимство да не минавате през дългия процес на карантина, на тестване. Имунизацията може да е и преболедуване – дори да не е държавна политика, вероятно много фирми ще го направят, обясни здравният инспектор пред Нова телевизия.

Кунчев не пропусна да изрази благодарност "поне в три посоки" – към премиера Бойко Борисов, на австрийския му колега Себастиан Курц, както и на португалското председателство на ЕС. Ще дойдат 1 259 728 дози ваксини срещу коронавирус за второто тримесечие допълнително, подчерта националният здравен инспектор. И почна да се оправдава защо това не беше сторено още миналата година, а България поръча ваксини под квотата на солидарен принцип (като процент на население в ЕС спрямо общото количество поръчани ваксини от ЕС), която ѝ се полагаше. Подробности защо се стигна до тази ситуация – ТУК!

Според Кунчев, с новите дози България ще може да разчита, че през есента няма да . Да видим какво става във Великобритания – вчера в Лондон няма смъртни случаи заради COVID-19. "Това дават ваксините, към това се стремим", подчерта той. Кунчев не се ангажира да смята колко процента от българите ще са ваксинирани срещу коронавирус към края на юни. "Можем да правим по 50 000 на ден, това е напълно възможно", каза той. В момента в България средният процент ваксинирани са около 7%, а в Европа е близо до 17%! А Кунчев обясни как идеята е в средата на лятото 50% от европейците да са ваксинирани срещу коронавирус, "ние най-много".

Ангел Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух

Опитваме се да дадем този отдушник, който крие най-малко рискове. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в су...

Националният здравен инспектор каза и още нещо за ваксините – според него, след средата на годината търсенето на ваксини срещу коронавирус ще спадне. Но той изключи възможността за доставки до личните лекари – ще трябва те да ходят до РЗИ да ги вземат.

Според Кунчев, засега Pfizer си спазват графика на доставки най-точно.

Ангел Кунчев смята и, че работещите в домове за възрастни хора трябва да се ваксинират срещу коронавирус. Предлагам това да е предварително условие за започване на работа в тези домове, подчерта той. Може да се разпише в наредба, може да е в закон – ясно ми е, че ще има правни дискусии, но че е необходимо и много страни го обмислят, това е факт, заключи националният здравен инспектор.

Още: Спад в броя на новите случаи на COVID-19, намалява и процентът на положителните тестове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com