Кунчев за ресторантите: Ще го мислим. И съвети за алергичните реакции при ваксините срещу коронавируса

4839
Кунчев за ресторантите: Ще го мислим. И съвети за алергичните реакции при ваксините срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Отварят се, това няма да се коментира – сега няма ли да го коментирате? Ами какво да коментирам – премиерът може да налага решения. В момента има ръст, макар и слаб – дали до 1 март ще го преодолеем, ще стане ясно – ще го мислим. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Няма да дадем възможност някой да спечели 1000 лв., защото ни е снимал в заведение, каза още Кунчев.

Председателят на Сдружението на личните лекари иска яснота за масовата ваксинация

Хората се обаждат, посещават ни и заявяват своето желание – на база това си правим списъци. Това, което отива към РЗИ, е броят на...

Кунчев и д-р Илко Гетов, представителят ни в Европейската агенция по лекарствата, говориха за ваксините срещу коронавирус. По думите му, при РНК ваксините няма никакъв проблем да ги поставиш, ако не си имал алергична реакция при поставяне на ваксина срещу грип. За аденовирусните (векторните) ваксини – като оксфордската и "Спутник V", консервантът е спирт и са дори по-сигурни от гледна точка алергични реакции.

Този, който провежда лечение, преценява – в повечето случаи става въпрос за тип заболяване. Ако сте в ремисия, няма проблем – ако сте в остра фаза, по-добре да изчакате, уточни доц. Кунчев пред Нова телевизия. Основното ограничение е ваксини да не се поставят на имунокомпроментирани пациенти, такива, които вземат имуносупресанти, подчерта Гетов.

Общопрактикуващите лекари преценяват откъде да започне по списък с ваксинацията срещу коронавирус, каза още доц. Кунчев. Личните лекари преценяват, защото най-добре познават пациентите си и заболяванията им. Логично е да почнат с хроничноболните, възрастните, после другите, по думите на Кунчев. По негови сметки, един личен лекар към момента ще ваксинира по 500-600 души.

7 до 10 дни след втората доза достигаме максимално високото ниво на имунитет. След първата доза има частична защита, много малък е рискът да стигнем до болница, по думите на Гетов. От всички ваксинирани с две дози в Израел, 0,54% са се заразили и нито един не е стигнал до болница, твърди Гетов.

Нищо лошо няма да стане, ако си сложиш ваксина след преболедуване от COVID-19. Има смисъл, ако е ясно, че имунитетът срещу коронавируса намалява – т.е. титъра антитела, по думите на Кунчев.

Работи ли ваксината срещу коронавируса - коментар на доц. Кунчев за развитието в Израел

Действа ли на практика схващането, че с голямо ваксинационно покритие новият коронавирус SARS-CoV-2 ще бъде спрян? Най-бързо и видимо р...

Що се отнася до ваксиниране на бременни, отговорът беше – ако планирате в следващите няколко месеца, по-добре да се въздържите, за да излязат още данни от проучвания. Във Великобритания ще има педиатрични проучвания т.е. върху деца, на ваксините срещу коронавируса.

Можете да сте преносител на вируса, дори и ваксиниран, макар и в по-малка степен - това беше подчертано и от двамата експерти.

Ако си участник в някоя фаза на ваксинацията преди фазата на масовата ваксинация и се откажеш, след като си се включил в списъка, можеш отново да влезеш в тази фаза при доставката на друга ваксина, каза доц. Кунчев.

Кунчев е убеден, че до началото на есента в България ще дойдат всички поръчани ваксини. Д-р Гетов пък заяви, че най-лесно се преработват РНК ваксините - за нови щамове на COVID-19, малко по-бавно става при аденовирусните ваксини. Има съгласие да се одобряват по бърза писта нови варианти на ваксините срещу коронавируса, добави той.

Още: Активните случаи на коронавируса намаляват, но при значително по-малко тестове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване