Кунчев: За втората доза ваксина срещу коронавирус от масовата имунизация ваксинираният да си следи и търси

4856
Кунчев: За втората доза ваксина срещу коронавирус от масовата имунизация ваксинираният да си следи и търси
Снимка: БГНЕС

Активната страна за втора имунизация срещу коронавирус трябва да е човекът. Колегите на места обаче също биват уведомени от системата какво предстои като втора имунизация. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Не мога да гарантирам, че няма да има опашки при ваксинацията и след пускането на електронната система за записване от март. Но изчакването е около час и половина, по думите на Кунчев.

Балтов заговори, че ваксините срещу коронавирус спират и разпространението. Ето кога продължава масовата ваксинация

Вече има изследвания, че след поставяне на втора доза РНК ваксина срещу коронавирус ваксинираният не разпространява вируса т.е. той не ...

Докато има ваксини и има чакащи, те се правят, подчерта той пред Нова телевизия. В хладилниците вече нищо не стои, увери националният здравен инспектор. Ключовото е количеството ваксини, което получаваме, по думите му.

Много е трудно да кажем кога доставките на ваксини ще са регулярни – зависи и от транспортни проблеми. И напомни, че от март ще има половин милион дози ваксина и тогава ще може да избираме между оксфордската ваксина (на AstraZeneca) и на Pfizer.

"Ако сме песимисти и нихилисти, във всяка една система ще намерим грешка" – така Кунчев коментира приказките как оксфордската ваксина е един вид по-ниско качество от тази на Pfizer/BioNTech и не е добра за по-възрастните. Националният здравен инспектор каза, че тази седмица излизат данните от проучването сред 32 000 души в САЩ на оксфордската ваксина, предимно възрастни и доколкото той предварително знае, "данните са чудесни".

"Изобщо не ми пука кога ще достигнем процентът ваксинирани в Гърция, в Румъния", продължи Кунчев, като подчерта, че най-важното е кога ще стигнем процентът за колективен имунитет. "Ключовото е да убедим, че това е начинът", добави националният здравен инспектор.

4300 лични лекари се присъединяват към масовата ваксинация

4300 лични лекари се включват в процеса на ваксинация от понеделник. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Анге...

Тези лични лекари, които са си направили списъци и са получили ваксина, може да започнат. Ще започнат с по-възрастните, с хронично болните, каза Кунчев. А за денонощните кабинети за ваксинация най-добре е те да са в големи болници, със спешни центрове, обясни той.

За пореден път Кунчев посочи, че ако си преболедувал симптоматично в срок от три месеца поне, си имаш антитела и нямаш нужда от ваксинация. България няма да поставя изисквания да доказваш дали си преболедувал или ваксиниран срещу коронавирус, увери националният здравен инспектор. За него е разумно да се позволява отваряне на сектори само за ваксинирани - например ресторанти, заведения, но това може да стане чак при поне 50% ваксинирани. Какво още каза по темата държавният здравен инспектор, НАУЧЕТЕ ТУК!

Още: Спад в броя на новите случаи, в 13 области няма нови заразени с COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване