"Лекари в помощ на пациентите": Предтерминно раждане

3783
"Лекари в помощ на пациентите": Предтерминно раждане
Снимка: iStock/Guliver

Предтермините раждания според СЗО се дефинират като раждане след 22 и преди 37 гестационна седмица. Те са една от най-честата патология в акушерската практика и затова са непрекъснато в центъра на вниманието на акушер-гинеколозите и педиатрите. Предтерминните раждания са голям социален и икономически проблем. На тях се дължи около 80-90% от неонаталната болестност и смъртност в света. Значимостта на преждевременното раждане е голяма, както в индивидуален, така и в обществен план.

Именно затова днес в рубриката на Actualno.com – “Лекари в помощ на пациентите”, с доц. д-р Весела Карамишева ще поговорим за това какви са причините за предтерминното раждане, защо възникват и какви рискове крие.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Кои специалисти трябва да посетим при бременност

Колко често се случва?

Честота на предтерминните раждания остава висока, независимо от приложението на различни средства за предотвратяването им. През последните десетилетия тя е между 5-13%. Повече от 60% от предтерминните раждания са в развива се страни в Африка и Южна Азия.

От 65 страни с достоверни данни всички без четири - Еквадор, Оман, Шри Ланка и Турция показват повишаваща се честота на предтерминните раждания през последните 20 години. Вероятна причина за това е увеличена майчина възраст, увеличена майчина заболеваемост, увеличение честотата на репродуктивните техники и промяна в акушерското поведение с повишена честота на цезаровите сечения.

Страните с най-голяма честота на предтерминните раждания са Бразилия, Индия, Нигерия и САЩ. Анализът на честотата на недоносеността е пряко свързана и от различията в дефиницията на раждане и аборт.

СЗО определя новородените между 22 гестационна седмица и 28 гестационна седмица (500 гр. - 1000 гр.) в развиващите се страни и между 22 гестационна седмица и 26 гестационна седмица за развитите страни, като потенциално жизнеспособни т.е. шанса за живо - и мъртвораждане в посочените гестационни срокове е равен .

Въпреки широкото одобрение на тази дефиниция, практическото и приложение вразлични региони на света е повлияно от културни, религиозни и икономически фактори.

В много европейски държави като Португалия, Унгария, Австрия, Дания, Испания, Германия, Италия, Северна Ирландия, Словакия, Швеция, както и в САЩ всички плодове родени с признаци на живот, независимо от гестационната възраст или теглото при раждане, се изисква да се вписват в регистрите като раждане, а не като аборт.

В Чехия, Франция, Холандия и Полша границата между аборт и раждане (независимо живо или мъртво) е съобразена с препоръките на СЗО – тегло на плода 500 гр. и 22 навършени гестационна седмица.

У нас въвеждането на новият стандарт по АГ постави границата между аборт и раждане в 22 гестационна седмица и тегло на плода 600 грама.

Причина за настъпване

При 45% от случаите причините са неясни, при 35% това е преждевременно пукнат околоплоден мехур, а при 15-20% са индицирани по медицински причини (елективни).

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Синдромът на поликистозните яйчници

Защо възникват

Причините за предтерминните раждания в голяма част от случаите не са кристално ясни. За тях е характерна многофакторната обусловеност, свързана с причини от страна на майката, плода и комбиниране на факторите. 

От майчина страна оказват влияние:

  • аномалии в анатомията на матката (еднорога, двурога, оперативни интервенции върху маточната шийка и др.)
  • миома на матката
  • придружаващи заболявания – сърдечно-съдови, ендокринни заболявания
  • инфекциозни заболявания – уроинфекции,ОВИ, хапатит, токсоплазмоза ТОРЧ
  • с локален характер - възпаление на околполодните обвивки, бактериална вагиноза, херпесни инфекции.

Влияние оказват и фактори от страна на плода - аномалии в развитиет, смърт на плода.

Влияние оказват и съчетани фактори - Rh изоимунизация, антифосфолипиден синдром, аномалии в прикрепване на плацентата, абрупцио на плацентата, неправилни предлежания на плода, кървене по време на бременността.

Фактори с най-голяма тежест за предтерминните раждания:

  • Възрастта като рисков фактор - в световните проучвания се посочва възрастта под 18 години и над 40 като рисков фактор за предтерминно раждане.
  • Тегло на бременната - ниско телесно тегло преди забременяване и малко наддаване на килограми по време на бременността.
  • История за репродуктивни неудачи - при събиране на данни от акушерската анамнеза с най-голяма значимост са аборти по желание или спонтанни, кървене в ранна бременност, обременена акушерска история и предишно предтерминно раждане
  • Придружаващи заболявания, влияещи на честотата на предтерминно раждане - вагинални инфекции, бъбречни заболявания, анемия, стерилитет, тиреоидити, възпаление в устната кухина и венците.

С най-голямо значение са вагиналните инфекции и тяхното ранно откриване чрез редовни гинекологични прегледи и изследване би снижило процента на предтерминните раждания.

От придружаващите заболявания с най-голяма честота са бъбречните заболоявания – пиелонефрити, цистити и нефролитиаза с основен белег асимптомната бактериурия.

Анемичните състояния в първи триместър са сигнификантен и независим фактор за повишен риск от предтерминно раждане.

От заболяванията на щитовидната жлеза най-често пациентките са с Тиреоидит на Хашимото. Наличието на антитела е в пряка зависимост с риска от предтерминно раждане.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Подготовка за бременност

Стерилитетът е сравнително висок процент ,което е свързано с по-високата възраст на пациентките в съвременния свят и по-късна възраст за начало на забременяване.

Заключение

В резултат на анализ на получените данни по отношение на рисковите фактори лекарите считат, че е напълно възможна ранна превенция чрез включване на действия на различно ниво.

  • преконцепционно - семейно планиране, промотивни дейности всред младите пациентки, предпазване от сексуално-трансмисивни заболявания;
  • антенатално - ранно откриване на СТЗ, скрининг за хипертония, ендокринни заболявания, периодонтити;
  • елиминиране на рисковите фактори и лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com