"Лекари в помощ на пациентите": Синдромът на поликистозните яйчници

5049
"Лекари в помощ на пациентите": Синдромът на поликистозните яйчници
Снимка: iStock/Guliver

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е най-често срещаното хормонално заболяване сред жените в репродуктивна възраст. Точно поради тази причина днес в рубриката на Actualno.com“Лекари в помощ на пацинетите” доц. д-р Весела Карамишева ще разясни защо e важно ранното и своевременно диагностициране, както и назначаването на лечение, за да се увеличат шанса за забременяване и намаляване на дълготрайните усложнения.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Кои специалисти трябва да посетим при бременност

Синдромът се среща под различни наименования:

  • Поликистозна болест на яйчниците (ПБКЯ)
  • Яйчникова хиперандрогения
  • Синдром на Stein-Leventhal
  • Хиперандрогенна хронична ановулация
  • Поликистозен овариален синдром

Всички тези разнообразни наименования целят възможно наи-точни описание на симптоматиката. От изключителна важност е правилното разбиране на понятието СПКЯ и разграничаването му от яйчниковите кисти, които може да са с разнообразна генеза и вид.

Симптоми

Симптомите при СПКЯ могат да бъдат разнообразни, обхващащи както репродуктивното и метаболитно, така и психологическото здраве. Малко жени имат еднакъв набор от симптоми и те могат да се променят на различен етап от живота и възрастта.

Поставяне на диагноза

Диагноза може да бъде поставена, ако има налични следните симптоми или комбинация от тях:

  • Нарушения на менструалния цикъл
  • Хиперандрогения
  • Ановулация
  • Прекомерно окосмяване
  • Покачване на телесното тегло
  • Депресия, тревожност
  • Ниско самочувствие

Нарушенията в менструалния цикъл при СПКЯ представляват от забавяне до липсваща менструация. За нередовен се смята менструалният цикъл, който се проявява по-малко от 8 пъти в годината или се наблюдават повече от 35 дни между менструациите. Обикновено при синдрома на поликистозните яйчници менструалния цикъл се забавя понякога 2-3-6 месеца ,в редки случи и година.

Друг чест симптом при СПКЯ е хиперандрогения. Хиперандрогенията е термин, който се отнася до повишено ниво на андрогени в тялото. Андрогените са мъжки полови хормони и може да включват тестостерон, андростендион и ДХЕАС. Често срещани проявления са повишено окосмяване по лицето и тялото (хирзутизъм), загуба на коса, наподобяващо мъжкото оплешивяване и тежко акне.

Повишеното окосмяване е най-вече по бузите, под брадичката, около пъпа, около гърдите – това е т.н мъжки тип окосмяване. Космите по съответните области са с по-тъмен цвят и малко по-твърди. Решаването на проблема е козметично чрез епилация или локално третиране, комбинирано с медицинско лечение. Прилагането само на козметичното лечение може да даде временен резултат.

Ановулацията срещана при СПКЯ е липса на образуване на зряла яйцеклетка. Дори менструалният цикъл да е редовен, това не означава, че има овулация. Според някои проучвания редовната овулация категорично изключва синдрома на поликистозните яйчници.

Въпреки че са извършвани множество проучвания за причините и произходът на синдрома на поликистозните яйчници, точната причина все още остава неизвестна. Факторите, които са предразполагащи са - инсулинова резистентност, генетична теория, нискостепенно възпаление, хиперандрогения. СПКЯ е често срещан при жени с наднормено тегло.

Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките са резистентни и с намалена чувствителност към инсулина. Тази резистентност води до компенсаторен ефект, наречен хиперинсулемия. При нея панкреасът произвежда повишено количество инсулин, който преминава в кръвта. Това води до нарушение на глюкозния и хормоналния баланс и може да доведе до диабет тип 2, ако не се предприемат съответните здравно-профилактични мерки.

Лечение

Диагнозата и лечението е препоръчително да бъде поставена от мултидисциплинарен екип включващ лекар акушер-гинеколог, ендокринолог, дерматолог, диетолог и психолог. Най-точна диагноза и лечение се постига при съвместна работа на специалисти и в съответните сфери. В диагностичен план се включват ехографска диагностика - налице 20 или повече фоликули в един яйчник и кръвни тестове. Кръвните тестове касаят определянето на хормоналните нива в кръвта, нивото на инсулин, глюкоза, липиден профил и други. От изключителна важност е съотношението на стойностите на давта хормона - лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон, както и нивото на тестостерон и неговите прекурсори. Увеличените нива на андрогени и тестостерон в женското тяло са характерен израз на ПКЯС.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Подготовка и профилактика в ранна бременност

Лечението при СПКЯ е взависимост от възрастта, симптоматиката, тежестта и желанието за бременост.

При желание за забременяване може да включва тестове за овулация, медикаменти, които подпомагат функцията на яйчниците и предизвикват овулация и промяна в диетата и начина на живот.

Ако не се планира бременност, то тогава може лечението да включва контрацептиви, лекарства за диабет, медикаментозно лечение в зависимост от симптомите, диета и повишена физическа активност.

Лечението при ПКЯС цели загуба на тегло, намаляване на инсулиновата резистентност, намаление на хиперандрогенизма (повишени нива на мъжки полови хормони), възстановяване на менструацията, хормоналния баланс и овулацията. Препоръчват се медикаменти, използвани за диабет тип 2 като Метформин, който понижава нивата на инсулин и кръвната захар при жени със СПКЯ, като така подобряват яйчниковата функция.

Правилно хранене и диета

Нивата на инсулин в кръвта трябва да се контролират чрез промяна в начина на хранене. Най-важното правило е отбягване на рафинираните въглехидрати. Много лекари препоръчват диета при поликистозни яйчници, богата на пълнозърнести и нерафинирани храни с нисък гликемичен индекс. Непреработените и нерафинираните храни са богати на фибри и се разграждат по-дълго време от организма, дават възможност за удължаване на периодите без прием на храна и намаляване на калорийния прием. Диета, богата на храни с нисък гликемичен индекс, предотвратява прекомерното повишаване на кръвната захар в тялотоНякои плодове имат твърде голямо съдържание на захар и поради тази причина е добре да са по-малко застъпени Зеленчуците са най-полезни за прием в една здравословна диета при поликистозни яйчници. Редица проучвания доказват, че приема на Омега-3 мастни киселини в една диета при поликистозни яйчници намалява нивата на тестостерон и подпомага регулирането на месечния цикъл.

Жените с поликистозен овариален синдром страдат по-често от емоционални проблеми , в това число тревожност и депресия.Имат проблеми със сексуалното здраве поради понижено самочувствие поредено от влошеното възприемане на собственото тяло и влошеното качество на живот.

Емоционалното здраве на страдащите от поликистоза може да бъде съхранено и подобрено чрез адекватна подкрепа, обучение относно СПКЯ и подходящото лечение. В тази разнообразна дейност е необходимо включването на широк кръг от здравни специалисти гинеколози,ендокринолози, психолози, диетолози, спортни треньори и социалната опора в лицето на семейството, приятелите и други жени със СПКЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Д-р Аспарух Илиев прогнозира пробив при ваксините срещу рак - ето кога

Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване