Маниерът на управление на Москов: За едни сватба, за други – брадва

30821
Маниерът на управление на Москов: За едни сватба, за други – брадва
Снимка: БГНЕС

Всичко за СБР-НК е ясно. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов с няколко оскъдни думи пред Actualno.com. Там нещата са чисти, добави Москов пред медията ни след дискусия за здравната реформа, проведена на 19 май тази година в сградата на БЗНС на ул. „Врабча” 1 в София. И не пожела да коментира повече темата, въпреки насъбралите се важни въпроси.

Нелицеприятната картинка

Човек в конфликт на интереси оглавява ключова болница след заповед на Москов

Конфликт на интереси – изглежда това се превръща в ключов израз поне по отношение на здравното министерство, управлявано от минис...

Становището на Москов идва след проведения с негова заповед конкурс за нов главен изпълнителен директор на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" (СБР-НК). Мнението на Москов е факт, след като на въпросния конкурс не е излъчен победител и СБР-НК продължава да се управлява от старото ръководство, начело с Пенка Белева-Тасева като председател на директорския борд на лечебното заведение и Плумелина Мичева като прокурист на болницата. И за двете Главния инспекторат посочва, че има конфликт на интереси. При г-жа Белева-Тасева конфликтът е заради недопустимо съвместяване с поста ръководител на Инспектората на министъра на здравеопазването. При г-жа Мичева – защото лично адвокатът ѝ Иванка Кръстева съгласува като съветник на политическия кабинет на д-р Москов назначението на сегашния директорски борд на СБР-НК, докато има водено съдебно дело заради опорочен конкурс за избор на нов главен директор още от времето на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки.

Здравният министър заяви пред Actualno.com, че на проведения с негова заповед конкурс и двамата кандидати били стиснали ръката на оценяващата комисия. Единият от кандидатите е д-р Стоян Маджаров, общински съветник от ГЕРБ в София, който води дело заради непризнаването на избора му за главен изпълнителен директор на СБР-НК чрез конкурс, проведен от служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков. Д-р Маджаров каза пред Actualno.com, че се е явил на конкурса, назначен от Москов, със същата писмена работа, с която и на предишния конкурс. Оценката обаче е намалена с над половин единица. Единственото, което добавих, е визията на самия д-р Москов за развитието на здравния ни сектор до 2020 година, сподели пред Actualno.com д-р Маджаров. И попита – дали заради това не ми намалиха оценката?

Не съм подавала повече от две жалби в съда и не ме е представлявала адвокат Иванка Кръстева, коментира пред Actualno.com сегашният прокурист на СБР-НК г-жа Плумелина Мичева. Тя заяви, че на 15 май е получила уведомление от съда, че жалбата на д-р Маджаров срещу блокирането на вписването на самата Мичева за прокурист на СБР-НК в Търговския регистър е отхвърлена. И уточни, че на конкурса от времето на д-р Ненков не е била допусната, защото не е могла да докаже пет години стаж като икономист (бел. ред. – една от причините според документите, с които разполага Actualno.com. Причините са подробно описани в материала ни "Петър Москов в центъра на модел „КОЙ” за санаториумите на България"). Имам десет години стаж като началник на отдел „Финансов контрол” в РЗОК-Бургас, подчерта Плумелина Мичева пред Actualno.com.

Попитахме г-жа Мичева и защо на СБР-НК е нужен прокурист, след като обичайната практика е прокурист да се назначава на търговско дружество, каквото е лечебното заведение, когато има финансови проблеми. Самата Мичева се похвали, че СБР-НК е на печалба, а адвокатът ѝ Ани Димитрова поясни, че прокуристът е форма на управление съгласно търговското право и до нея не се прибягва обезателно само при лоши финансови резултати на дадена фирма. Прокуристът представлява дружеството по силата на упълномощаване от директорския борд и има близки до тези на главния изпълнителен директор функции.

Принципи или пари?

И Бойко Борисов е наясно с позволена от Петър Москов шуробаджанащина

Преди почти един месец Actualno.com зададе задочно серия от въпроси на министъра с най-висок рейтинг във второто правителство на Бойко ...

На 18 февруари тази година здравният министър д-р Петър Москов оправдава смяната на д-р Магдалена Балямска като временен директор на СБР-Баня с финансовите резултати и броя на преминалите през лечебното заведение пациенти. Сравняват се периодите на ръководство на предишния директор Яна Кашилска и д-р Балямска, съответно 1 януари – 14 август, 2013 година и 1 януари – 14 август, 2014 година. В периода на управление на Кашилска СБР-Баня е на печалба от 564 017,29 лева, като през болницата са минали 4 016 пациенти. В периода на управление на д-р Балямска печалбата е 499 723,67 лева и са минали 3 383 пациенти. „Видно е, че за периода на управление на филиала от г-жа Кашилска са постигнати по-високи размери на основните показатели по дейността на филиала”, казва Москов в писмо до Цецка Цачева и Методи Андреев, който посочва освобождаването на Кашилска за груба грешка. На дискусията за здравната реформа от 19 май тази година, д-р Москов изрично посочи, че в системата на българското здравеопазване има създадени порочни практики за възнаграждаване на труда на лекарите на база количество прегледани пациенти, а не на качество на лечението. И аз като лекар ще ви вкарам в болница, щом с това ще мога да спечеля пари да изхраня детето си, каза тогава здравният министър.

Припомняме, че здравният министър освободи шефа на „Св. Иван Рилски” в София д-р Дечо Дечев заради изказаното несъгласие на д-р Дечев с обединението на администрацията на девет болници в София - университетските болници "Александровска", "Св. Иван Рилски" и "Св. Екатерина", акушеро-гинекологичната болница "Майчин дом", многопрофилните "Св. София" и "Проф. И. Митев", специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести "Проф. И. Киров", Специализираната болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия и специализираната болница по ендокринология "Акад. И. Пенчев". След уволнението на Дечев реформата тръгна, а Москов заяви, че ще уволни всеки директор на болница, който не е съгласен с реформата му и не коментира, че по времето на д-р Дечев „Св. Иван Рилски” е на печалба от над 3,5 млн. лева.

Огорчението

Пред Actualno.com бившият служител (технолог кухненски блок) на СБР-Баня и лидер на организацията на КНСБ в болницата Лалка Петкова разказа, че е подала сигнал до здравното министерство, след като е била освободена от работа още от г-жа Кашилска. В сигнала тя твърди, че срещу д-р Балямска са подадени 13-14 жалби – от работещи и пациенти на СБР-Баня, но те всъщност били фалшифицирани. Проверка на Actualno.com показа, че прокуратурата в Карлово е проверила 3 от жалбите и за всичките е установено, че са с фалшифицирани подписи.

За Actualno.com прокуристът на СБР-НК г-жа Плумелина Мичева заяви, че не знае за никакви жалби срещу д-р Балямска и за никакво разследване на прокуратурата. Г-жа Мичева не уточни дали жалбите са входирани в лечебното заведение.

В НС започнаха да питат Москов за санаториумите и рехабилитационните болници

Скандалът с българските санаториуми продължава да гори - спечелилият предишния конкурс за нов главен изпълнителен директор на „Сп...

Actualno.com подаде официално молба за интервю с министър Москов още през месец март тази година. Надяваме се, че все пак такова интервю ще се състои – все някога.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване