Местата в психиатриите намаляват прогресивно

10613
Местата в психиатриите намаляват прогресивно
Снимка: БГНЕС

От 20 години насам местата за лежащно болни в психиатричните болници непрекъснато намаляват. През този период са съкратени 140 такива легла - заради липса на средства и липса на подготвени медицински кадри. С 40 легла по-малко е заведението в Карлуково.

В многопрофилните лечебни заведения дори са закрити цели отделения. Такъв например е случаят във Враца. В същото време вече станаха традиция инцидентите с психично болни, пуснати на свобода и без надзор, коментира в. "Монитор".

Съдът прати убиеца на Виола в психиатрия

Стефан Станев – обвиненият за жестокото убийство на приятелката си Виола, отива в психиатрията в ловешкия затвор, реши Софийският...

Към момента стационарната психиатрична помощ у нас разполага с 4917 легла, но реално само малко повече от половината са за провеждане на цялостен курс на лечение 2383 от местата са в специализираните психиатрични болници, които са общо 12 на брой. Цялостен курс на лечение на хартия може да се провежда и в някоя от петте клиники към университетските болници, но с две уловки. Първо – местата и в тях са много малко – едва 519. И второ – във въпросните клиники често пъти се практикува и стационарно лечение – т.е. само се гледа дали болните си пият лекарствата и какво е общото им състояние. Същото е положението и в 17-те психиатрични отделения към многопрофилните лечебници. Те разполагат с 430 легла. Единствено и само дневен стационар пък предлагат 12-те центъра за психично здраве, които разполагат с общо 1585 места. В техния случай обаче болните реално се наблюдават само през деня, а до хоспитализация се стига само в извънредни случаи и за няколко дни.

Създаването на центровете за психично здраве стартира 2004 година, като идеята бе във всеки областен град да има по един. През 2008 година обаче реформата бе спряна заради липса на средства и така центровете останаха само 12.

В края на май националният консултант по съдебна психиатрия проф. Петър Маринов предупреди, че заради решение да се закрие клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна стотици хора с психични разстройства отиват на свобода, без никакъв надзор. "Във Варна ще се случат неща от психичноболни хора, които не искам да се случват, не искам да съм лош пророк", подчерта тогава Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com