"Монд": България е здравна катастрофа, създадена от политически вакуум

4596
"Монд": България е здравна катастрофа, създадена от политически вакуум
Снимка: БГНЕС

Усещането, че си защитен (от коронавируса), се шири сред мащабно неваксинирано население, което по принцип няма доверие на обществените институции. Носенето на маски, което е задължително в закрити помещения, не се спазва дори от депутатите в парламента. Резултатът е, че според официалната статистика едва 2.3 млн. дози са поставени от общо 5.4 млн., получени по програмата на Европейската комисия за купуване, а това принуждава правителството да продава или подарява ненужните дози в чужбина, вместо да ги остави да изтече годността им. А иначе България не е девствена територия, когато стане дума за имунизации, а ваксинирането е задължително за децата. Но тя е и доказателство, че политическият вакуум може да бъде напълно достатъчен, за да предизвика здравна катастрофа."

Това написа френският в."Монд" в статия под заглавие: "България - европейската червената лампа на ваксинирането, поднови ограниченията". Макар да е с един от най-лошите показатели за смъртност от коронавируса в Европа, българското население е много скептично към ваксините и смята, че е защитено срещу него, допълва изданието.

ИТН променя закон, за да няма задължителна ваксинация срещу COVID-19

От „Има такъв народ“ внесоха ЗИД на Закона за здравето. В кулоарите на парламента пред журналисти председателят на ПГ на ИТ...

България и коронавирусът: добре дошли в Абсурдистан

То посочва вътрешните противоречия на "българския парадокс" - много малко ваксинирани, а държавата дарява стотици хиляди дози на Норвегия, Бангладеш или Северна Македония, докато навлиза в четвъртата вълна на пандемията. Както и че здравният министър не приема идеята за задължително ваксиниране на медиците или въвеждането на сертификат за допускане до определени места и събития, както е във Франция - "двете табута за българската политическа сцена, доминирана от цялостен скептицизъм към поставянето на инжекциите", пише "Дневник".

Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, коментира: "Никой политик реално не призова за ваксиниране и на практика няма кампания на здравното министерство в тази посока." Мария Шаркова адвокат, специализиран в здравно законодателство, допълва: "Отказът от ваксиниране е масов и всички партии се опасяват да не изгубят гласоподаватели с подкрепата за подобен призив. Водещата по подкрепа на последните парламентарни избори "антисистемна партия на певеца Слави Трифонов" дори поддържа антиваксърска реторика и отхвърля "сегрегацията" от евентуално въвеждане на здравен пропуск, обяснява тя за "Монд".

Войната срещу ваксините: Нов фронт разцепи България 

Темата за ваксинирането сред политиците: Безотговорно и цинично

“Ваксинацията защитава не само вас, но и тези, които са близко до вас, които са ви важни, които обичате.” Тези думи бяха из...

Освен социалните мрежи и медии отдавна доминирани от конспиративни теории и "фалшиви новини", Весела Чернева посочва още нещо: "По българските телевизии винаги показват "двете страни" - едната обяснява, че COVID-19 е смъртоносен вирус, а другата - че е просто грип. Как очаквате да изпратите послание за обществено здраве в подобна среда?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com