Москов повтори колко е уверен за здравната реформа при бурен протест в Русе

11351
Москов повтори колко е уверен за здравната реформа при бурен протест в Русе
Снимка: БГНЕС

Нямам намерение да ставам кмет на София, папа на Рим, генерален секретар на НАТО или нещо друго. Tака с категорично "не" здравният министър Петър Москов отговори на въпрос дали ако му предложат да бъде кандидат за кмет на София, би приел, предаде репортер на БГНЕС.

На въпрос дали ПГ на ГЕРБ ще подкрепи неговата реформа, Москов каза, че никога не е имал съмнения, че зад изпълнението на управленската програмата на правителството стои твърдо мнозинство. "Докато не получа основателно такова съмнение, няма да кажа тежка дума", каза той. Петър Москов и екипът му дадоха пресконференция (журналистически блиц контрол).

За притесненията, че ще бъдат закрити диспансери например, Москов подчерта, че "няма и никога не е имало идея да бъде закривана дейност". Той е категоричен, че това, от което няма да отстъпи, е осигуряване на комплексно лечение и на гарантиран път на пациентите. Москов подчерта отново, че всяка година все повече и повече пари отиват в здравеопазване. "Ето къде отиват – в структури, в администрации, в обществени поръчки. Ще финансираме през публичен фонд процес на излекуване."

Няма сигнали в управлението срещу здравната реформа, сигурен е Москов

Дължа отговор на г-н Цветан Цветанов. Наистина има напрежение около здравната реформа. Безспорно една реформа, която преструктурира ная...

Министърът каза, че се планира да въведат проследяваща система за медикаментите и консумативи в болниците. "Във всеки един момент, във всяка една болница с възможност принципала на болницата да наблюдава това в реално време – ще знаем всяка една опаковка къде се движи и на кого е била изписвана. Това се надявам, че в рамките на два месеца ще можем да го наложим в болниците", каза Москов.

Министърът потвърди, че решението на ВАС за болничните лимити ще бъде обжалвано. Петър Москов посочи, че може би до две седмици промените в Закона за лекарствата ще бъдат предложени за публично обсъждане. В него и последващите наредби се предвижда да се реимбурсира терапия за заболяване.

Срещу здравния министър

Междувременно лекарите от Комплексния онкологичен център и Центъра за психично здраве в Русе излязоха днес на първия си общ протест. Със скандирания "Москов лъже" и плакати те изразиха отново категоричното си несъгласие да бъдат обединени с Многопрофилната болница за активно лечение. В протеста си медиците бяха подкрепени и от пациенти от двата диспансера.

Лекари и пациенти от психодиспансера са притеснени най-вече за съдбата на социалните услуги, които предлагат. "В момента ние имаме осем социални услуги, които се предоставят от Центъра за психично здраве - това са защитени жилища, дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция. Ако те не съществуват, всичките тия пациенти нямам представа къде ще отидат и какво ще правят", заяви д-р Пламен Панайотов. Според него реформата в този вид е напълно безсмислена. Пациентката Нина Симеонова пък разказа, че се чувства прекрасно с трудовата терапия. Тя се тревожи какво ще прави, ако се осъществи сливането, защото в болницата няма да има такива дейности.

От онкодиспансера отново припомниха, че мотивът за комплексно лечение на пациентите не е обоснован, тъй като тяхната структура като Комплексен онкологичен център осигурява точно такива грижи на онкоболните. "Този казус, който в момента създава напрежение и сред лекари, и сред пациенти най-вече, просто е излишен", коментира онкологът д-р Бисер Начев.

Лекарите от Русе се надяват да има реакция и на политическо ниво. "Обръщаме се с апел най-вече към управляващата партия в лицето и на премиера, и на комисията по здравеопазване към НС, да заемат позиция, защото от тях досега не сме чули нещо категорично като становище относно този въпрос. Ние сме категорично за реформа в здравеопазването, но належаща е реформата в спешната помощ", заяви още д-р Начев.

Пациенти, граждани и лекари протестираха пред онкоцентъра в Шумен

Пациенти, граждани и работещи в Комплексния онкологичен център в Шумен излязоха на протест в защита на лечебното заведение, съобщава Да...

Лекарите от двата диспансера ще продължат с ежедневните си протести, а в петък (22 май), когато министър Москов ще бъде в Русе, ще направят протестно шествие в центъра на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване