Мутафчийски: Близо сме до пика, но не значи, че щом го стигнем и ще тръгнем надолу

11306
Мутафчийски: Близо сме до пика, но не значи, че щом го стигнем и ще тръгнем надолу
Снимка: БГНЕС

Според математически изследвания, сме близо до пика на COVID-19, но това не значи, че като стигнем пик и веднага ще почнем да вървим надолу. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг за ситуацията с коронавируса.

Той обясни, че става дума за процес - не може да кажем "днес сме в пика, утре почваме да слизаме надолу". И обясни, че имало данни как може да се изчислява, че се стига до пик и как се слиза от него.

Фандъкова: Целият ресурс на СДВР следи за правилата, санкции ще има

Целият ресурс на СДВР е впрегнат, за да следи за спазването на правилата. От общинската полиция 100% от хората са на улицата. София е о...

По думите му, това, че обявяваме по 10-15-20 болни на ден от COVID-19, означава, че се справяме добре. "Безработицата в момента е в цял свят", добави Мутафчийски на въпрос на телевизия "7/8" какво ще правим при много по-дълго продължаващо извънредно положение от 13 май.

"На икономически и политически въпроси няма да давам отговор и няма да се опитвам дори", уточни генералът, който обаче напомни как френският президент Еманюел Макрон говорел за затваряне на граници до Нова година.

Мутафчийски изрази притеснение, че например в Сингапур имало рязко увеличение на болните за последните 24 часа, като той цитира число от над 300 новозаразени за 24 часа. Там потвърдено болните са общо почти 3000 души, според данни на "Джон Хопкинс". Затова и началникът на Националния кризисен щаб изрази опасение от втори пик там, правейки сравнение между Сингапур и България като приблизително равни по големина държави. От думите му излезе, че най-устойчивият отговор на COVID-19 е ваксина или специфично лекарство, каквито в момента още няма.

Що се отнася до развитието на болестта, началникът на Националния кризисен щаб коментира, че болестта се развива много странно в някои случаи – има подобрение в рамките на дни, после влошаване, после пак подобрение.

Масова молитва на евангелисти в ромска махала в Самоков, МВР и прокуратурата действат

Сигнал за масови евангелски молитви в Самоков по време на извънредното положение – в двор на пасторална църква. За това съобщи Но...

На въпрос дали се води статистика на установените случаи в частни лаборатории, Мутафчийски увери, че тези случаи се проследяват от РЗИ. Той коментира и, че много държави почнали да отчитат като смъртност само починали от коронавирус, но не и с придружаващи заболявания. Това не се прави в България, по думите на генерала, който уточни, че тепърва ще се прави статистически анализ от НСИ да няма скрита смъртност.

"На всички, които много разбират от епидемиология, мога да кажа, че повече от 3 случая на нова болест са епидемия", каза националният здравен инспектор Ангел Кунчев, който уточни, че 3 свързани случая са епидемия. Няма критерий "200 000" болни, ползваме го за грип и то не в този чист вид, заяви Кунчев.

Още: "Коронавирус: САЩ е пример за лошо управление на кризата, в Албания с модификации на полицейския час"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване