Националният рамков договор за догодина вече е факт

36082
Националният рамков договор за догодина вече е факт
Снимка: БГНЕС

"След 2 години замразяване и безпрецедентна финансова криза, днес подписваме Националния рамков договор". Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева на церемонията на подписване на договора, предаде БГНЕС.

Андреева отбеляза, че до момента никога не е имало нулев резерв в НЗОК. "Бяхме изправени в тежка ситуация, когато търсехме пари и въпреки това НРД е резултат на смислен разговор между институциите и съсловните организации. Всички ние бяхме участници в нелеки преговори", отбеляза здравният министър. Според нея по време на преговорите е станало ясно, че всички са от едната страна на барикадата и най-чувствителните теми са преодолени. Андреева посочи резултатите, които НРД е постигнал – преминаването на ваксините към Министерството на здравеопазването, оставането на парите от наемите за инвестиции в болниците, както и потребителската такса за пенсионерите, която става 1 лев.

Договорено е и увеличение по 34 клинични пътеки - включително болнично лечение на тежка хирургия, интензивни грижи, раждане, отглеждане на новородено, детски болести и пулмология. Освен това в рамките на 30 дни след изписване от болница пациентите ще имат право, освен на двата задължителни прегледа и на изследвания. Изследванията се назначават, ако лекарят прецени и са за сметка на лечебното  заведение.

"Това е възможният договор, който е постигнат с еднопосочно мислене и действие", заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. Той очаква министерството и съсловните организации заедно да отстояват интересите на пациентите. Според него дори и най-лошият договор е по-добър от липсата на договор.

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Румяна Тодорова обяви, че касата влиза в следващата година с дефицит от 80 млн. лв. Тя благодари на НАП за усилията, че за по-малко от месец и половина са събрали 50 млн. лв., за да могат тези пари да отидат за здравеопазване. НЗОК обаче няма да изплати дейности за половин милион лева от някои болници, защото са направени без да е имало нужда.

"За пръв път денталната медицина няма да има дефицит и неусвоени средства, и съм доволен защото това е крачка за осигуряване на дентално здраве", каза председателят на зъболекарския съюз Борислав Миланов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване