Не е предвидена ваксинация срещу Ку-треска през 2019 г.

2911
Не е предвидена ваксинация срещу Ку-треска през 2019 г.
Снимка: БГНЕС

В профилактичната програма за 2019 г. не са предвидени разходи за ваксинация срещу Ку-треска, поради ендемичното проявление и спорадичния характер на заболяването. Тези разходи следва да са за сметка на собственика. Това заяви в писмен отговор на депутатско питане министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде БГНЕС.

Ку-треска е зооноза и ендемично за страната заболяване, което се среща в определени райони на страната. Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България през 2016-2018 г. и в частност Програма за надзор и контрол на болестта Ку-треска в България през 2016-2018 г., включва контрол и надзор на заболяването Ку-треска при едри и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ).

Порожанов: Имаме джентълменски обещания от веригите за цената на хляба

Имаме джентълменски обещания от търговските вериги да продават хляба без печалба, каза днес по БНТ министърът на земеделието Румен Поро...

В отговора си земеделският министър уточнява, че програмата включва лабораторно изследване за наличие на антитела срещу Coxiella burnetii на кръвни проби от ендемични за заболяването райони на страната. Предвижда се още серологично изследване на преживни животни при констатиране на случаи на заболяването при хора. Проби се вземат след разпореждане от Централно управление (ЦУ) на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като в разпореждането се определя и броят на пробите.

„Ежегодно двукратно серологично изследване на всички мъжки разплодни бици отглеждани в регионалните дирекции по селекция и репродукция към Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ). Лабораторно изследване на кръвни проби от животни, произхождащи от стада, в които се констатира повишен процент аборти, в които етиологичното участие на Coxiella burnetii е установено посредством PCR. Броят на пробите в тези случаи се определя с разпореждане от ЦУ на БАБХ. Мерки за контрол при констатирани случаи на Ку-треска“, уточнява министър Порожанов.

В програмата са предвидени разходи за взимане и транспортиране на кръвни проби, разходи за закупуване на необходимите диагностични китове и комунални разходи.

„В Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България през следващия тригодишен период 2019-2021 г., може да бъде включена ваксинация срещу Ку-треска, и оздравителен план в засегнатите стопанства, като разходите за тези мероприятия ще са за сметка на собственика“, припомня министърът.

Порожанов: Румъния се готви да унищожи над 300 000 заразени животни с чума

Към момента над 1000 са случаите на африканска чума по свинете в Румъния и властите ще унищожат над 300 000 заразени животни. Положение...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване