Проф д-р Георги Чернев: Нов надежден български алгоритъм за лечение на меланома излезе в престижното списание Dermatologic Therapy

16413
Проф д-р Георги Чернев: Нов надежден български алгоритъм за лечение на меланома излезе в престижното списание Dermatologic Therapy
Снимка: личен архив

Нов и иновативен метод за лечение на меланома, разработен от българския дерматолог проф. Георги Чернев*, намери място в престижното американско научно списание с импакт фактор Dermatologic Therapy.

Меланомът - как да го разпознаем и да се предпазим

Една бенка може да причини едно от най-страшните онкозаболявания – меланом. Болестта се появява и при незасегната кожа, излаганет...

Пред Actualno.com професорът разказа за какво става въпрос.

Занимаваме се с тази тематика от 3-4 години, от клинична гледна точка, каза проф. Чернев, като по думите му става въпрос за няколко проекта и практиката се сравнява с тази на американски и италиански учени. Занимаваме се обстойно с лечението на меланома, резекционните линии при съответните случаи, според клиничната и дерматоскопска находка, уточни той.

Проф. Чернев припомни, че общоприетият оперативен метод за лечение на меланома е в две фаза т.е. правят се две операции. Неговият метод обаче свежда нещата до една операция – при т.нар. тънки меланоми. При традиционния метод, в рамките на първата фаза се прави "поле на оперативна сигурност" в рамките на 0,5 сантиметра и след това, според определената туморна дебелина, зоните за резекция се разширяват, като паралелно се премахва или не се премахва съответния лимфен възел.

Професорът е категоричен – две операции на първо място са голямо психическо изпитание и стрес за всеки пациент. На второ място – често пъти, споделям моя опит, в България, срокът за от 2-3 седмици, в рамките на който би следвало да се проведе втората операция, не се спазва – заради категоричната хистопатологична оценка на препаратите, честото търсене на второ мнение при друг колега, липса на информация за резекционните линии при първичната операция, както и дълбочината на резекцията. А забавянето на втората операция означава риск от прогресия на тумора.

Диагнозата меланом често се пропуска при обикновен клиничен преглед

Диагнозата меланом често се пропуска при обикновен клиничен преглед. През последните години кожните карциноми трайно са сред онкологичн...

Лекарят уточни - за пръв път в американското списание има статия, касаеща три групи пациенти, които са проследявали и лекували от него и колегите му "с едно определено, ново бих казал резекционно поле сумарно от 1 сантиметър, в рамките на една оперативна сесия сме идетифицирали тези групи пациенти – пациенти със силно променени бенки, пациенти с тънки меланоми, под 1 милиметър туморна дебелина и пациенти с меланома ин ситу (in situ)". Такива пациенти се оперират обикновено два пъти – по сегашните напътствия и правила. Ние предложихме да има една операция, в рамките на 1 сантиметър, когато има сигурни клинични данни за тънки меланоми, или силно диспластични бенки до меланома ин ситу, уточни професорът. По думите му, той е провел няколко такива операции и пациентите му са изключително доволни. Надеждата му е методът да работи и при по-дебели меланоми – има добър опит с два случая с меланоми от 4 милиметра. Там обаче резекционните полета са други. Пациентите подписват и информирани съгласия, което е задължително.

Около 50% от случаите на меланомите по света са тънки меланоми – най малко около 100 000 в световен мащаб, подчерта проф. Чернев. Втората операция при тях се съкращава, а цената ѝ при стационарни условия в Германия например е около 3000 евро по последни данни, като варира според окръзите. След като официализирахме метода, ни забраниха операции, добави той. На въпрос на Actualno.com кой е забранил операции и къде, отговорът на професора е: "МВР болница, директорът на болницата". На уточняващ въпрос с какво обяснение, отговорът е: "Без обяснение"!

Защо тогава – на този въпрос на Actualno.com професорът препрати към фармацевтичната индустрия, която "губи" пари от липсата на втора операция и следва натиск от тях върху политиците. "Нарушаване на лобитата и интересите на фармацевтичната индустрия", коментира той и подчерта, че заради това има "репресия" спрямо открития и методи като неговия. Проф. Чернев напомни за разкритията си за връзката между сартаните и меланома, по-точно за това, че тези лекарствени вещества, използвани за регулиране на кръвното налягане, и че това вече има потвърждение в чуждестранна научна статия – подробности научете ТУК! Пълна тишина, подчерта професорът като обобщение какво правят регулаторните органи в България по въпроса.

* Проф. д-р Георги Чернев е началник на поликлиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия "Онкодерма", като от 2016 година и до момента същевременно работи и като професор в Клиниката по дерматология и венерология, университетска болница МВР в София. От 2011 г. до 2016 г. той е доцент по дерматология и венерология в поликлиниката на Университетската болница "Лозенец". Между 2015 и 2016 година е хоноруван като професор и преподавател по дерматология в университета Guglielmo Marconi в Рим. Основател и председател е на БДДХ – Българското дружество по дерматологична хирургия. От 20 години се занимава с патогенезата и лечението на меланома и кожните тумори. Контакти можете да намерите на сайта на БДДХ - ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com