Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф д-р Георги Чернев: Нов надежден български алгоритъм за лечение на меланома излезе в престижното списание Dermatologic Therapy

28 април 2020, 17:37 часа • 16031 прочитания

Нов и иновативен метод за лечение на меланома, разработен от българския дерматолог проф. Георги Чернев*, намери място в престижното американско научно списание с импакт фактор Dermatologic Therapy.

Пред Actualno.com професорът разказа за какво става въпрос.

Занимаваме се с тази тематика от 3-4 години, от клинична гледна точка, каза проф. Чернев, като по думите му става въпрос за няколко проекта и практиката се сравнява с тази на американски и италиански учени. Занимаваме се обстойно с лечението на меланома, резекционните линии при съответните случаи, според клиничната и дерматоскопска находка, уточни той.

Проф. Чернев припомни, че общоприетият оперативен метод за лечение на меланома е в две фаза т.е. правят се две операции. Неговият метод обаче свежда нещата до една операция – при т.нар. тънки меланоми. При традиционния метод, в рамките на първата фаза се прави "поле на оперативна сигурност" в рамките на 0,5 сантиметра и след това, според определената туморна дебелина, зоните за резекция се разширяват, като паралелно се премахва или не се премахва съответния лимфен възел.

Професорът е категоричен – две операции на първо място са голямо психическо изпитание и стрес за всеки пациент. На второ място – често пъти, споделям моя опит, в България, срокът за от 2-3 седмици, в рамките на който би следвало да се проведе втората операция, не се спазва – заради категоричната хистопатологична оценка на препаратите, честото търсене на второ мнение при друг колега, липса на информация за резекционните линии при първичната операция, както и дълбочината на резекцията. А забавянето на втората операция означава риск от прогресия на тумора.

Лекарят уточни - за пръв път в американското списание има статия, касаеща три групи пациенти, които са проследявали и лекували от него и колегите му "с едно определено, ново бих казал резекционно поле сумарно от 1 сантиметър, в рамките на една оперативна сесия сме идетифицирали тези групи пациенти – пациенти със силно променени бенки, пациенти с тънки меланоми, под 1 милиметър туморна дебелина и пациенти с меланома ин ситу (in situ)". Такива пациенти се оперират обикновено два пъти – по сегашните напътствия и правила. Ние предложихме да има една операция, в рамките на 1 сантиметър, когато има сигурни клинични данни за тънки меланоми, или силно диспластични бенки до меланома ин ситу, уточни професорът. По думите му, той е провел няколко такива операции и пациентите му са изключително доволни. Надеждата му е методът да работи и при по-дебели меланоми – има добър опит с два случая с меланоми от 4 милиметра. Там обаче резекционните полета са други. Пациентите подписват и информирани съгласия, което е задължително.

Около 50% от случаите на меланомите по света са тънки меланоми – най малко около 100 000 в световен мащаб, подчерта проф. Чернев. Втората операция при тях се съкращава, а цената ѝ при стационарни условия в Германия например е около 3000 евро по последни данни, като варира според окръзите. След като официализирахме метода, ни забраниха операции, добави той. На въпрос на Actualno.com кой е забранил операции и къде, отговорът на професора е: "МВР болница, директорът на болницата". На уточняващ въпрос с какво обяснение, отговорът е: "Без обяснение"!

Защо тогава – на този въпрос на Actualno.com професорът препрати към фармацевтичната индустрия, която "губи" пари от липсата на втора операция и следва натиск от тях върху политиците. "Нарушаване на лобитата и интересите на фармацевтичната индустрия", коментира той и подчерта, че заради това има "репресия" спрямо открития и методи като неговия. Проф. Чернев напомни за разкритията си за връзката между сартаните и меланома, по-точно за това, че тези лекарствени вещества, използвани за регулиране на кръвното налягане, и че това вече има потвърждение в чуждестранна научна статия – подробности научете ТУК! Пълна тишина, подчерта професорът като обобщение какво правят регулаторните органи в България по въпроса.

* Проф. д-р Георги Чернев е началник на поликлиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия "Онкодерма", като от 2016 година и до момента същевременно работи и като професор в Клиниката по дерматология и венерология, университетска болница МВР в София. От 2011 г. до 2016 г. той е доцент по дерматология и венерология в поликлиниката на Университетската болница "Лозенец". Между 2015 и 2016 година е хоноруван като професор и преподавател по дерматология в университета Guglielmo Marconi в Рим. Основател и председател е на БДДХ – Българското дружество по дерматологична хирургия. От 20 години се занимава с патогенезата и лечението на меланома и кожните тумори. Контакти можете да намерите на сайта на БДДХ - ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес