Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

22 април 2024, 07:51 часа • 5264 прочитания

Предпазните маски ограничават всякаква респираторна инфекция. В никакъв случай няма да бъде така, както при ковид носенето на маски, но когато се отива при малки деца, е редно да се носят маски, за да се предпазят. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV. 

Още: Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Случаите на коклюш ще нарастват лавинообразно до 1000 случая, но всичко зависи от българсакта разумност, каза проф. Христова. Тя е сигурна, че ще се активизира ваксинацията и децата ще бъдат предпазени. 

Проф. Христова предупреди, че коклюш е сериозно заболяване, което може да доведе до сериозни последици, кашлица и усложенения, ако не се вземат мерки навреме. 

Тя обясни, че при коклюш най-рискови са новородените бебета на 1-2 месеца преди първата имунизация. Всички трябва да имаме предвид, че става въпрос за сериозно заболяване и ваксината срещу него е задължителна в имунизационния календар. 

Тежки пристъпи и гърчове

Проф. Ива Христова посочи, че има голямо значение лечението на коклюш в началото. Има скрита заболеваемост сред коклюш, изтъкна тя. При неваксинирани лица се стига до тежки пристъпи и гърчове. В първите дни на коклюш безкрайно ефикасно е лечението с антибиотично. 

Проф. Ива Христова призова бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, за да може да предпази новороденото дете. Няма ваксина, която да създава риск за бременността, увери проф. Ива Христова. 

Още: Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес