Нова концепция начертава пътя на развитие на спешната помощ

21782
Нова концепция начертава пътя на развитие на спешната помощ
Снимка: БГНЕС

Правителството прие Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ. Стратегическата цел, формулирана в документа, е насочена към развитие на интегрирана система за спешна медицинска помощ.

Интегрираният модел включва две основни части – извънболнична и болнична част, свързани с регламентирани организационни връзки и механизми на координация. Всички структури на извънболнична и болнична спешна медицинска помощ ще бъдат определени в Карта на системата за спешна медицинска помощ като елемент на Националната здравна карта.

5 млн. лева повече трябват на "Спешна помощ" в София

94 лекари по-малко – с толкова работи „Спешна помощ” в София. Незаетите места са около 90 през последните 10 години. ...

Извънболничната част включва центровете за спешна медицинска помощ с техните филиали и мобилни спешни екипи, разположени на определени точки, осигуряващи своевременен достъп на населението в обслужваната територия. Болничната част включва развити структури за спешна медицинска помощ в лечебни заведения за болнична помощ – спешни болнични комплекси (СБК) и спешни болнични центрове (СБЦ).

Центровете за спешна медицинска помощ ще поддържат мобилни екипи, които ще бъдат определени по видове, местоположение и район на обслужване по начин, гарантиращ своевременен достъп на населението при обичайни обстоятелства. Ще бъде регламентиран и резерв от мобилни екипи, които да бъдат мобилизирани в случай на критични ситуации при бедствия, свързани със заплахи за здравето. Това е записано в приетия днес документ, обясняват от пресцентъра на МС.

Включените в Картата лечебни заведения за болнична помощ ще бъдат задължени да поддържат структура и персонал, осигуряващи безотказен прием на пациенти със спешни състояния, по определени специалности и направления, в зависимост от наличния капацитет и ниво на компетентност. В картата ще бъдат определени районите на обслужване на съответните спешни болнични структури по съответните специалности и направления, с цел яснота за мобилните екипи и районните координационни централи на ЦСМП при вземане на решение за транспортиране на болните, чието състояние не може да бъде овладяно от екипите на ЦСМП.

В Концепцията се определят шест приоритетни направления: подобряване на структурата и материално-техническа обезпеченост; осигуряване на устойчиво развитие на човешките ресурси; осигуряване на ефективна организация, координация и управление на системата; гарантиране на финансовата устойчивост на системата; осигуряване на готовност на системата за реакция при бедствия и развитие на европейската координация и трансгранично сътрудничество; осигуряване на прозрачност и обществен консенсус, участие на гражданите и медицинските специалисти в процеса на развитие на системата за спешна медицинска помощ. Инвестициите в инфраструктурата на системата за спешна медицинска помощ ще бъдат осигурени със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Пребиха лекар от Спешна помощ в София

Екип на Спешна помощ е бил нападнат през изминалата нощ, съобщи Нова ТВ. Инцидентът е станал в софийския квартал "Ботунец". Пострадали...

Очакваните резултати от реализацията на Концепцията включват: устойчиво подобряване на националните здравни показатели за смъртност и загуба на работоспособност в резултат на спешни състояния; повишена удовлетвореност на обществото от системата за спешна медицинска помощ и ефективно спрямо разходите предоставяне на спешна помощ, подкрепящо оптимизирането на болничната мрежа и развитие на възможностите за извънболнично лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com