Новата клинична пътека за коронавирус - ще остане ли недостъпна за редица болници?

8415
Новата клинична пътека за коронавирус - ще остане ли недостъпна за редица болници?
Снимка: Анита Чолакова

Болниците, предимно общинските, но и няколко областни, са изправени пред сериозен проблем, чието решение предстои. От 1 август влиза в сила промяна в Националния рамков договор (НРД), чрез която се повишават стойностите на няколко клинични пътеки, в това число и за лекуване на пациенти с коронавирус. Нейната стойност става 1200 лева на преминал пациент.

Проблемът обаче е, че масово в общинските болници нямат инфекционисти, а това е изрично изискване на Здравната каса, за да се сключат новите договори.

Можем ли да се заразим с COVID-19 в морето?

Нямa причинa дa ce cтрaхувaтe, чe мoжeтe дa ce зaрaзитe c СОVID-19 пo врeмe нa къпaнe в мoрeтo, тъй кaтo кoрoнaвируcът умирa във вoдa, ...

"Запознати сме с този проблем. През седмицата сме водили активни диалози с директора на Регионалната здравно-осигурителна каса, с председателя на Районната лекарска колегия, с министерството за изясняване на въпросите, защото в момента текат преговорите по отношение на промените в НРД за промяна на цената на някои клинични пътеки, между които и пътеката за лечение на COVID-пневмония. Тя е за тези лечебни заведения, в които имат инфекционист. Нашите общински болници не отговарят на това изискване и няма как да сключат тази пътека. Затова търсим варианти при преговорите между Българския лекарски съюз и НЗОК да се изясни този въпрос, за да не останат ощетени общинските болници. Ние сме на мнение, че навсякъде, където се лекуват болни с COVID-пневмония, би следвало да може да се работи и да се сключи анекс по тази пътека", заяви д-р Мими Кубатева, директор на Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Към този момент проблемът е висящ.

"Общинските болници досега имаха договор по тази пътека, тъй като по нея можеше да се работи по време на извънредно положение. Сега обаче, когато сме в извънредна епидемична обстановка, това е извън норматива. Така че те отиват по другите пътеки, по които могат да работят и не са ощетени на този етап. Проблем обаче ще настъпи след 1-ви август, когато ще има разминаване и то значително в цената на двете пътеки - за COVID-пневмония и само бронхопневмония", подчерта д-р Кубатева.

Тя каза, че в последните няколко седмици нивото на заразени в Смолянско е средно 30 души на седмица.

"Това не ни учудва, не ни и плаши, защото с този обем на новозаразени не се застрашава лечебната ни мрежа. С това ниво на заразени болниците се справят, засега успешно", посочи директорът на РЗИ.

НЗОК е платила за повече хора, отколкото са лекувани от коронавирус

НЗОК е платила за доста повече пациенти, отколкото са лекувани с COVID-19 в болниците. Каква е причината за това - става ясно от отгово...

На журналистически въпрос дали медиците на първа линия продължават да получават по 1000 лева над заплатата си, д-р Марин Даракчиев – шеф на областната болница в Смолян, отговори, че в зависимост  от броя пациенти, които са лекувани, се определя и броят на медиците, които могат да получат тази сума. И той е различен за различните болници.

"За нашата болница обикновено около 100 души получават тази сума на месец допълнително, защото ние лекуваме много хора", уточни д-р Даракчиев. Той каза, че МБАЛ Смолян няма проблеми с инфекционистите, има двама лекари с тази специалност. По думите му, проблемът касае повече общинските лечебни заведения, но има и областни като МБАЛ Ловеч, например, където нямат инфекционист.

На днешния брифинг областният управител на Смолян Недялко Славов сподели задоволството си от добрата работа на общинските болници в Девин и Мадан.

"Много сме доволни от начина, по който лечебните заведения в областта отговориха на предизвикателството COVID-19. Ако не сме били изненадани от областната болница, то сме приятно изненадани от болниците в Девин и Мадан, където почти безпроблемно премина тази трансформация и вътрешна реорганизация - с отношение и на лекари, и на медицински персонал като цяло към лекуването на пациенти с COVID-19. Тук е мястото да кажем, че точно в този критичен момент общинските болници показаха необходимостта от тяхното съществуване. Много сме благодарни на ръководството, на лекарите, на медицинския персонал за всичко, което свършиха през тези няколко месеца. За съжаление, явно ще продължим може би в същия темп, с повишено внимание. Няма индикации, че скоро вирусът ще изчезне", допълни Славов.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 юли"

Директорът на "Пирогов" с призив да няма паника и предупреждение: Ако има 300 случая с коронавирус на ден е притеснително

Над 1800 активни случаи на коронавирус и 384 в болница т.е. 22%, но в интензивно отделение са по-малко от 5%. По-тревожно е ако случаит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com