НЗОК поставя под тотален контрол интернет комуникациите на служителите си

885
НЗОК поставя под тотален контрол интернет комуникациите на служителите си
Снимка: БГНЕС

Служителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат подложени на тотален контрол при комуникацията им в интернет. Това става ясно от обществена поръчка за изграждането на “Система за анализ на правата и сигурност при работа с данни в мрежата на НЗОК”, предаде БГНЕС. Стойността на заданието е 65 000 лв.

Комуникацията на 30 служители на НЗОК в централното управление на ул. “Кричим” в столицата ще бъде поставена под тотален контрол. Според заданието, системата трябва “да налага контрол на всички потребителски операции с възможно най-високото им детайлизиране: Кой? Откъде? Кога? Какво?”. Освен това системата трябва да позволява блокиране на “поверителни данни и комуникацията по електронна поща и в мобилни приложения като DropBox и Facebook”, както и “да позволя наблюдението на уеб трафик включително уеб електронна поща, публикации в интернет, изпращане на файлове и други протоколи използващи HTTP”. Ако обществената поръчка бъде реализирана, то ще има възможност и за “блокиране на конфиденциална кореспонденция по електронна поща, изпращана от мобилни устройства”, т.е. под контрол ще бъдат поставени таблети и мобилни телефони.

МВР може да злоупотреби със следенето на данни, твърди адвокат

Възможно е да има злоупотреби със следенето на трафични данни от страна на МВР. Това каза адвокатът Александър Кашъмов по повод приетит...

От заданието не става ясно, обаче, нито защо НЗОК трябва да следи кореспонденцията на собствените си служители, нито по какъв начин и от кого дадена информация ще се определя като “конфиденциална”. Заданието за обществената поръчка е утвърдено от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com