Обмислят кабинет за ваксиниране само на българи над 65-годишна възраст

1789
Обмислят кабинет за ваксиниране само на българи над 65-годишна възраст
Снимка: iStock

Започва раздаването на РНК ваксини и за личните лекари, информира "24 часа". Големите болници да отворят отделни кабинети, в които да се ваксинират само хората над 65-годишна възраст. Това решение е взел ваксинационният щаб след заседанието си в понеделник, съобщи за изданието шефът му проф. Красимир Гигов. Мярката е част от решението да се даде приоритет в имунизацията на тази група, която попада в четвъртата фаза от ваксинационния план, но обхващането ѝ се забави заради неизпълнение на планираните доставки от ваксините.

Вероятно ще се реализира в рамките на тази или следващата седмица. От днес и повече лични лекари ще започнат да получават дози от РНК ваксините. Раздаването им ще обхване първо София, а в следващите дни и останалите по-големи градове, обясни проф. Гигов. Така вече повече джипита ще могат да предоставят избор на пациентите си. В списъците им имало много желаещи да се ваксинират, а доста хора чакат такава ваксина още от февруари. Препоръката е с приоритет при имунизацията при личния лекар да са хората над 65 години, както и тези над 45 г. с хронични заболявания, уточни шефът на ваксинационния щаб.

В Германия ще смесват векторна с иРНК ваксина

В Германия ще смесват иРНК и векторна ваксина - имунизирани с първа доза AstraZeneca ще получават втора от иРНК препарат. Това съобщиха...

Припомняме, че вчера пристигнаха 62 010 дози от “Пфайзер”. При разпределението им се запазва принципът 50% да са за практиките на личните лекари. Така за момента индивидуалните количества към джипитата остават все още сравнително малки - около 2-3 флакона, като с един флакон от РНК ваксините могат да се ваксинират до 5-6 човека. С очакваните доставки следващите месеци обаче количеството трябва да се увеличава. Все още няма яснота за графика на доставки и количествата от допълнителните над 1,2 млн. дози на “Пфайзер”, които 19 от държавите членки се съгласиха да предоставят приоритетно на България като част от обещаните 10 млн. дози за целия ЕС до края на юни, уточниха от ваксинационния щаб.

За момента не се предвижда ваксините да се доставят до кабинетите на джипитата, но тези с практики в по-отдалечени места могат да разчитат на съдействие от МВР, като е нужно да се обърнат към директорите на съответното РЗИ, обясни зам.-председателят на лекарския съюз д-р Николай Брънзалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com