Още 40 лекари не достигат на Спешната помощ в София

23190
Още 40 лекари не достигат на Спешната помощ в София
Снимка: БГНЕС

 

40 лекари не достигат за окомплектоване на екипите в Спешна помощ-София. Това съобщи временно изпълняващия длъжността директор на звеното Александър Златанов.

Два месеца след заемането на поста той отчита, че е намалено времето при предаване на пациенти за хоспитализация, променени са правилата за Допълнително материално стимулиране, и че наличните линейки са напълно оборудвани. От нови линейки няма нужда, защото екипите недостигат.

Повече екипи работят в "Спешна помощ" в София, казва новият директор на звеното

Към момента мисля, че можем да сме спокойни, защото в днешния ден работят 16 санитарни автомобили с толкова медицински екипа, а в нощ...

12 души са назначени в последните 60 дни, заяви Златанов, информира БНР. Той добави: "Седем от тях лекари, три фелдшери и медицинска сестра. Назначени са повече, отколкото са напуснали. Имаме в същото време напуснали трима шофьори, двама лекари и две сестри".

На останалите медици ще се наложи да се преквалифицират допълнително, за което е сключен договор с водещи столични болници, обясни д-р Златанов. Той разказа, че в три от линейките вече са монтирани камери, предстои още 15 да се сложат като целта е да бъдат заснети и санкционирани шофьори, които не дават предимство на спешните автомобили. До момента няма нито един санкциониран, но има три случая, които ще бъдат предадени в КАТ.

До една година в звеното ще постъпят и първите парамедици, които ще работят под надзора на лекари, обеща д-р Златанов.

Амбициите на временно изпълняващия длъжността шеф на Спешната помощ са: "До една година тя ще се стабилизира и ще стане нормално. До три години една изключително прилична Спешна помощ, а до пет предполагам, че ще изпревари Румъния. Златанов не уточни дали ще се кандидатира за постоянен ръководител.

Тепърва ще се бистри решение за спасяване на Спешна помощ

От утре временно изпълняващ директор на Спешна помощ в София е д-р Александър Златанов, директор на Районна здравна инспекция (РЗИ) Соф...

В процедура сме на проверка на знанията и уменията на работещите в Спешна медицинска помощ, което включва установяване знанията, уменията на среден и висш медицински персонал. Това каза още Златанов, предаде "Фокус".

Той добави: „Процедурата минава през тестове, практическо събеседване, като целта е да се установят по-слабите зони в подготовката на тези хора и по най-бързия начин да бъдат запълнени. За целта имаме вече изготвен план, по който ще бъдат извършени тези тестове. Оттук-насетне следва изготвяне на план-график за обучение под различна форма. Имаме първите разговори с водещи софийски клиники и спешните им отделения за преминаване на хората им през такова кратко обучение с цел да опреснят знанията или да придобият нови. Идеята е повишаване на качеството на медицинсакта помощ”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване