Отмина ли пикът на грипа: проф. Ива Христова казва кога отшумява

2720
Отмина ли пикът на грипа: проф. Ива Христова казва кога отшумява
Снимка: iStock

Няма да има обявяване на грипна епидемия в София. Данните показват, че кривата на епидемията тръгва надолу. Все още обаче има области у нас, които светят в червено.

"Грипът продължава да е голям проблем в страната, но действително пикът мина. Анализите показват намаляване на циркулацията с десетина процента. Първенци остават София област, Габрово и Пазарджик, но при тях намаляването на заболеваемостта е много видимо. До голяма степен се дължи на мерките за ограничаване на циркулацията на вируса и това веднага дава резултат", каза проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести в студиото на Bulgaria on air.

За страната заболеваемостта намалява. Намаляват и случаите в Бургас, Варна, Пловдив и Перник. Тази тенденция ще се запази в следващите седмици в продължение на още два месеца, каза проф. Христова. Тя предупреди, че е много важно сега да се спазват мерките „В максимума сме на циркулацията, има огромен брой болни. В следващите 2-3 седмици е важно строго да се спазват противоепидемичните мерки“.

Противоепидемичните мерки на помощ

Още: Защо при хрема често имаме липса на обоняние

Данните в НЦЗПБ показват, че в страната преобладава грип тип А. От миналата седмица за първи път се наблюдава съществено повишение при тип Б - проф. Радка Аргирова посочи преди време, че увеличаването на грип Б означава приближаване към края на епидемията. Хората няма как да се ориентират от кой грип страдат. Симптоматиката е твърде сходна, като в някои случаи при тип Б има по-тежко протичане и усложнения. "При грипа остава суха и продължителна кашлица, която води до болки в гръдните и коремните мускули", отбеляза проф. Христова. Ваксинацията за грип тази година е на по-високо ниво. Според нея противоепидемичните мерки помагат. Сега все повече се носят маски на обществени места.

Тя казва, че вече по-малко мислим за Ковид-19, но в НЦЗПБ продължават да доказват немалък брой случаи. Умерено повишаване на случаите е наблюдавано през ноември, както всяка година. След това плавно случаите са намалявали. Тази година повишаването е слабо. В момента коронавирусът е на ниско ниво, но съвсем не е изчезнал, обясни гостът.

"Не се тестваме достатъчно, но в сравнение с миналото се тестваме повече. Има хубава тенденция на разумна осъзнатост.“ Проф. Христова каза, че хората разбраха, че за грип има много ефикасни средства, които на другия ден те вдигат на крака и съответно това доведе до по-засилено тестване. Освен това, тестовете са достъпни в аптеките, не всеки може да стигне до лекар.

В края на февруари грипната вълна ще имаме понижение на заболеваемостта. Тя очаква към края на март да затихне грипната вълна у нас. Остава опасността от морбили, но все още нямаме доказан случай. Скарлатината стои на едно ниво от около 300 случая на седмицата, доста повече отколкото преди години, а варицелата - между 700 и 900 случая на седмица.

Още: Ще провали ли грипът протеста на зърнопроизводителите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com