Пациенти чакат за белодробни трансплантации, докато държавата се лута в бюрокрация

1336
Пациенти чакат за белодробни трансплантации, докато държавата се лута в бюрокрация
Снимка: Getty Images/Guliver

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията на бял дроб, стана ясно, че трима пациенти от листата на чакащите за подобна трансплантация са починали през последните две седмици. Това съобщи новият директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов.

Здравното министерство се надява да сключи договор с клиники от Германия и Турция, които да обучат български лекари за такива операциите у нас.

Германските клиники отказват да приемат българи за белодробни трансплантации

Имаме дефинитивен отказ от преди два дни. В имейл германските власти ни обясниха, че членки към "Евротрансплант" не са с правата на чле...

На трансплантация сега разчитат 14 души, които са в листата на чакащите. Сред тях е и Илияна Христова от Варна. Илияна е на 27. Макар да ѝ откриват заболяването муковисцидоза, когато е едва на 6 месеца, завършва с отличие Медицинския университет във Варна и работи там допреди 2 години, разказва в свой репортаж bTV. Състоянието ѝ обаче се влошава. От март младата жена е в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб.

В 21. век в държава член от ЕС има група от хора, които само на 100 км извън София могат да бъдат спасени, но тук - не. Това заяви Тодор Мангъров, председател на Асоциация "Пулмонална хипертония", относно хаоса с белодробните трансплантации на нуждаещи се у нас.

Когато на човек му е необходима трансплантация, той се включва в българска листа за чакащите, което нищо не означава. Спира ни липсата на договор межу българската здравна система и чужда клиника, която да ни лекува, обясни експертът. Той посочи, че никой от Европа не иска да чуе за български пациенти, които да бъдат лекувани. До момента има само говорене на тази тема, никой реално не е започнал нищо да прави, коментира Мангъров в ефира на bTV.

Според Георги Костов от Асоциация идеята на здравния министър Кирил Ананиев да бъдат сключени договори и от чужбина да дойдат лекари да споделят опит и да извършват сложни трансплантационни операции на бял дроб е абсурдна. Костов беше категоричен пред БНТ – не е само въпрос до операцията, ами и до рехабилитацията. Понякога става въпрос за дълго време, по три месеца – кой ще остане толкова време, за да следи възстанояването, попита Костов. Той директно поиска спешни дипломатически действия: „Може би г-н Борисов трябва да тупа по рамото, който е нужно”. Костов попита и Здравното министерство колко лични разговори са провели с чужди клиники, които извършват трансплантации на бял дроб.

България изостава по брой на сърдечните трансплантации

Някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, а изоставаме от съседните страни и трансплантационна...

Всеизвестна истина е, че що се отнася до трансплантациите на бял дроб например в България реално няма център за възстановяване. Например – апарат по бодиплазмография има само във ВМА, заяви Наталия Маева, която е преминала през белодробна трансплантация. Тя е категорична – летях до Виена на всеки три месеца, ако имаше някакво усложнение през първата година, в България нямаше кой да ми помогне. И посъветва държавата да мисли как да прати лекари в Австрия, за да събират опит.

В България чиновниците не правят почти нищо. Ако ние не се организираме, мисля, че няма кой да ръчка това Здравно министерство да направи нещо. ​Там намирам едно безразличие. Те не знаят какво трябва да свършат, за да се стигне до крайно решение. Това заяви и Георги Георгиев, който чака за белодробна трансплантация.

За момента държавата не поема абсолютно нищо по кислородолечението. Чувствам се като човек, който е оставен на произвола. Три години никой не ми се е обадил, а вчера ми се обадиха от Агенцията по трансплантация, коментира още пациентът.

Припомняме, че в края на май стана ясно, че договорът на България с „Евротрансплант” е прекратен. Това е станало още през 2017 година.

Едва от 4 до 6 донори у нас са подходящи за сърдечна трансплантация

На 15 октомври в УМБАЛ „Света Екатерина” ще се проведе официалното откриване на Европейската седмица на донорството по иниц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване