Парите за медиците на първа линия и за тестове за ученици одобри правителството

5340
Парите за медиците на първа линия и за тестове за ученици одобри правителството
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 12 500 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година.

Средствата са за поддържане на резерв от лекарствени продукти в лечебните заведения за болнична помощ и готовност при възникване на недостиг в следствие на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Целта е достъп на всички пациенти, нуждаещи се от спешно осигуряване на качествени, ефективни и достъпни лекарства.

Списъкът на лекарствените продукти, съдържащи се в резерва, лечебните заведения, в които ще се съхраняват, както и указания за осигуряване, отчетност и контрол на разходването на тези лекарствени продукти, са определени в заповед на министъра на здравеопазването.

С друго правителствено постановление са одобрени допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 38 600 000 лв. Приемането на Постановлението се налага поради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември 2021 г. и необходимостта да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лв. нетно е ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на медицинските кадри.

По бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. са одобрени също така допълнителни разходи в размер на 13 000 000 лв., с които се предвижда да се закупят неинвазивни бързи антигенни тестове подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-Co V-2.

Близо 39 000 медици и персонал на първа линия получават по 1000 лева бонус

38 716 медици и немедицински персонал, които са пряко заети с диагностиката на COVID пациенти в болниците, вземат по 1000 лв. бонус за ...

Препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично.

Регулярното тестване (2-3 пъти седмично) на ученици в условията на епидемично разпространение на COVID-19 е широко разпространена практика в редица европейски и други държави, с което се цели да не допускат асимптомни и пресимптомни носители на новия коронавирус в училищна среда и да се гарантира безопасно и присъствено обучение.

Предвижда се да се провежда изследване на учениците от начален курс на обучение преди началото на учебните часове.

Със средствата ще се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование ( от I до IV клас) два пъти седмично, в рамките на един месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com