Парламентът избра Станимир Михайлов за управител на НЗОК

3270
Парламентът избра Станимир Михайлов за управител на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Народното събрание избра кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" номинират Станимир Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението бе взето след поискано прегласуване.

В гласуването участваха 183 депутати, като предложението той да поеме Здравната каса бе подкрепено от 137 народни представители. 46 гласуваха "против", нямаше въздържали се.

До втората процедура по избор се стигна след като по-рано този месец само в рамките на три дни парламентът не успя да назначи управител на НЗОК, а след това стартира отначало.

На 11 юли само 59 депутати подкрепиха единствената кандидатура - проф. Жени Стайкова от БСП. 147 народни представители гласуваха "въздържал се", а 17 "против". До провал на процедурата се стигна след като претендентът на ГЕРБ за управител Иванка Динева обяви, че се оттегля от надпреварата. В отказа като причина са посочени "лични причини". От "Възраждане" оттеглиха кандидата си Тодор Хинов още в началото на месеца. 

Освен това, депутати премахнаха на първо четене шестмесечния срок за избиране на нов управител. Така подуправителят ще може да управлява НЗОК безсрочно.

Подливане на вода или не

Процедурата за избор беше предшествана от скандал. Преди няколко дни се появи информация, че Михайлов е подал непълни документи до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за фирмата си "Балкан кредит".

От ДАНС изпратиха официално писмо до председателя на здравната комисия проф. д-р Костадин Ангелов, в което се посочва, че в агенцията не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на "Балкан кредит" АД.

Самият Михайлов обаче отвърна, че тази декларация не се подава пред ДАНС, а само пред Търговския регистър и че действителен собственик е съпругата му, на която той е прехвърлил дружеството, защото е влязъл в състезанието за управител на НЗОК. В своето становище Михайлов посочва, че "никога не е имало умисъл, желание или смисъл" да прикрива акционерите в "Балкан кредит" АД. Още: Повече въпроси, отколкото отговори: Коментар на Костадин Ангелов за кандидата за управител на НЗОК

"Дружеството има счетоводител и юрист. Те винаги са придвижвали тези административни процедури. Аз вече съм прекратил участието си в дружеството, но ако има извършено административно нарушение, дружеството ще си понесе съответната административна отговорност. Но заявявам, че дружеството никога не е извършвало дейност в противоречие на закона, не е имало сделки, които да попадат в обхвата на ЗМИП", пише Михайлов.

При дебата в пленарна зала, всички "остриета" на ИТН - Тошко Йорданов и Станислав Балабанов плюс здравния експерт на партията проф. Андрей Чорбанов, както и депутат от "Възраждане", обстреляха с въпроси Михайлов - за "Балкан кредит" и как бил продал апартамента си на свой приятел и съдружник. Михайлов ги парира, като каза, че вече е отговорил в здравна комисия и писмено.

Кой е Станимир Михайлов

Станимир Михайлов е завършил висше образование с образователна степен „Магистър” и с призната квалификация „Икономист”. 

Има над 15 години стаж в банковата система. 

От 2002 до 2005 година е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия.

Михайлов има опит и в сферата на здравното осигуряване. 

Съучредител и член на Българо-Португалската търговска Камара.

От февруари 2022 е председател на СД на МБАЛ "Лозенец" ЕАД, като независим член и до настоящия момент. Работи активно за развитие на дейността на болницата, подобряване на финансовото й състояние и привличането на висши медицински кадри. 

ОЩЕ: Не ме репликирайте от място, за да не ви ошамаря някъде по коридорите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Деца без задължителни ваксини да не посещават училище: Искане на лекари

Pfizer урежда над 10 000 иска заради лекарство, което може да причини рак

Безплатни консултации с уролога проф. д-р Семих Аян на 18.05.24 г. в София

Естетичната медицина е по-безопасна, когато си в опитни ръце

Едва 1 нов случай на Ковид е открит у нас за денонощие

Коронавирусът в България: В 25 области няма открити заразени

Д-р Аспарух Илиев прогнозира пробив при ваксините срещу рак - ето кога

Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване