X
 
 

Петър Москов: Само 10% от парите от здравните осигуровки и от НЗОК отиват за лечение на пациенти

31144 7
photo of Петър Москов: Само 10% от парите от здравните осигуровки и от НЗОК отиват за лечение на пациенти
Снимка: БГНЕС
В никакъв случай отпускането на нови средства за здравеопазване не трябва да стане на парче, за да се крепи системата. Трябва да има ясно разписани правила защо се отпускат пари, какво се покрива и тези правила следва да се разработят от служебното правителство. Това заяви едно от лицата на Реформаторския блок д-р Петър Москов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Забелязах, че в публичното пространство се „подмятат” разни цифри за здравния бюджет и то от хора, които представляват институции – трябват ни 250 млн. лева, 320 млн. лева, 330 млн, лева е дупката. Какво значи това д-р Цветан Райчинов, който е председател на Българския лекарски съюз, да иска 320 млн. лева и да казва същевременно, че лекарите ще се съгласят и на 250 млн. лева, но не по-малко, попита Москов.

Борисов иска незабавна ревизия на бюджетите и на държавата, и на НЗОК

Задължително трябва да има актуализация на бюджета на Здравната каса. Също и на държавния. Ето, криеха се, криеха се, но на края вече н...

Ако приемем, че ще има актуализация с 250 млн. лева на бюджета на НЗОК, то това значи по 250 лева още от 1 млн. български граждани, които активно произвеждат БВП на страната. Тези пари ще дойдат от данъците – това си е жив рекет, защото ние не получаваме различна здравна услуга, подчерта Москов.

Между 1995 и 2015 година болниците в България са се увеличили от 180 на 450-460, а за същия период броя на постъпили в болница пациенти са скочили от 750 хил. на 1,8 млн. И всичко това при намаление на населението на България с 600 хил. души по официална статистика, заяви Москов. В момента, в който имаме такова количество без контрол, то разходите ще растат. В целия свят разходите за здраве растат с 3 до 5%, в България – с 16%. Ясно е, че когато има открито ново болнично легло, то ще бъде запълнено, подчерта Москов трагедията.

По-малко от 10% от всички пари от здравните вноски и от клиничните пътеки от НЗОК отиват за лечение на пациенти, продължи Москов със стряскащата статистика. Другите около 50% отиват за заплати в системата, а останалото – за поддръжка. Система, която функционира, за да се самозадоволява, няма насищане, категоричен беше той.

„Има две опасности – някой да си помисли, че е решил проблема в здравния сектор. Той виси над България от септември миналата година, когато за първи път заговорихме за актуализация на бюджета на Касата. Другата опасност е да се реши, че при всяка такава ситуация проблемът ще се решава чрез актуализация на бюджета и недостатъците на здравната система да продължат”, каза от своя страна началникът на Клиниката по интензивно лечение в "Пирогов" проф. Милан Миланов.

Р. Тодорова: Невъзможно е НЗОК да фалира

Не мога да допусна, че някой може да фалира Здравната каса. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Рум...

„Ако гласуват да се увеличат парите на Касата с милион и двеста или триста хиляди, това ще е като да правиш аналгезия на счупен крак – повече няма да боли, но фрактурата ще си остане. Все пак това може би ще облекчи болниците”, допълни той.

Проф. Миланов каза още, че правителството на Пламен Орешарски не е приело навреме три ключови наредби за работа в здравния сектор, които определят пакетите от средства. Те се приемат обикновено през есента, а за тази година бяха гласувани след Нова година, каза той.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Да ги опънат и тях на делегирани бюджети като училищата. Дават ти твърда сума за цялата година и НИТО ЛЕВ ПОВЕЧЕ. Как ще ги разпределя директорът, за да стигнат за заплати, за консумативи, за режийни, за ремонти и т.н. си е негов проблем. Накрая ако ти остане излишък, общината го прибира и казва: "Парите ще бъдат пренасочени за други дейности. С други думи - спасявайте се!" Да направят ф виж още ›› инансирането и на болниците по този начин, че да ги видя как ще лекуват "мъртвите си души" по измислени клинични пътеки.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Москов е тъпанар и говори на ангро.Когато парите за здраве се намалиха мълчеше,сега защо не коментира дела за лекарства?Такива ги дрънка отдавна..
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Кой ли не се опитва на тема ЗДРАВНИ РЕФОРМИ ? Затова, ако ГЕРБ и РБ успеят след изборите да съставят правителство, реформите трябва да бъдат възложени на компетентни лица като Петър Москов !
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Те всички "седесари"уж бяха компетентни, а разсипаха България, когато бяха на власт! И Бакърджиев се завърна с фанфари от Москва, че носи евтина газ, а виждате какво е положението в енергетиката!? Трябват дела, а не комсомолски обещания, "рапор даден, рапорт приет", панимаеш таварищ?
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Даа,колко "лошо" беше пре Тато: безплатно здравеопазване,безплатно образование,работа за всички,огромно родно производство и износ/а не внос на всичко/. Ноо,тогава не можеше да се краде в такива мащаби,затова се тръби "кколко лошо е било тогава"!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Е, що го съборихте, бе , комунета?!!! Що една пушка не гръмна при преврата? Що тогава Тато падна без опозиция, а сега разбойническото правителство седи напук на всички призиви да се маха, че загроби България?!?!
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  TUPANARI I LICEMERI, NUJNO E VSEOBSHTO I BEZPLATNO ZDRAVEOPAZVANE I NIKAKVA \"NACIONALNA ZDRAVNO OSIGURITELNA KACA\" AGENT PAVEL NE E PREGLEDAL EDIN BOLEN V JIVOTA SI. DA SI PUSHI LULATA NA OSTROV MALTA I DA NE SE VRUSHTA V BALGARIA. LICEMER ! NACIONALEN PREDATEL !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Докторче, сигурно знаеш какво е реанимация, защото Реаниматорския блок е сбирщина от отрепки + отявлени турски националисти : facebook.com/10203616303311959
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  В десятката си!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Нали бяхте на власт, защо не оправихте нещата, а разпродадохте България? Сега много знаете, Костов и той акъли дава, много сте нагли! Всички акъллии, като дойдат на власт, само за себе си мислят.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Кога е бил Петър Москов на власт ? ЗСащо говорите глупсти ?
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Той не, майка му беше.
  : 5 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  1.1, или сте много млад, или сте склерозирал старец, щом не знаете някои неща. Откакто "СДС" се сформира навремето, този Москов все се вре около Костов. Да вИ припомням ли, че СДС имаха цялата власт навремето, и точно тогава разпиляха България, правейки се на големи демократи, а в същност са бивши комсомолски секретари, и действаха като такива, просто това можеха. Да лъжат и крадат, и ре виж още ›› зултата се видя! Сега същите тези муцуни, пръснати из разни други партии, защото се налюспиха, искат отново да ни дават акъл, аман от такива паразити!
  : 1 !
missing image
Владимир Путин основава нова държава?

Тези дни руските държавни медии и хилядите платени тролове в социалните мрежи имат доста работа. По повод 80-годишнината от Пакта между Хитлер...

Последно в Актуално