Петър Велков: Без локдаун вече няма да овладеем нищо

6677
Петър Велков: Без локдаун вече няма да овладеем нищо
Снимка: Actualno.com

"Без локдаун, на регионален принцип поне, вече няма да овладеем нищо, за съжаление...". Това пише в публикация във Facebook образователният експерт Петър Велков. Той публикува анализ на данни, свързани с COVID обстановката в страната.

Петър Велков: България не тества достатъчно за COVID-19 (ВИДЕО)

Рисковете от нарастване на заболеваемостта от COVID-19 у нас се увеличават, но страната ни и не прави достатъчно тестове за коронавирус...

Най-притеснителното число – 467 заразени медицински специалисти само за последните 7 дни, като бихме (почти утроихме) рекорда от преди две седмици и надминахме със 130 този от миналата. Това е средно по 67 на ден тази седмица ...умопомрачителна тенденция... Месец ноември е най-ужасяващият от гледна точка на този важен критерий за криза в здравната система. 51% от всички заразени медицински кадри за 8 месеца пандемия са само през месец октомври – 1 187, средно по 39 на ден. Тези лекари заедно с карантинираните техни контактни медицински лица изваждат от системата за поне 10 дни достъпа на хиляди нуждаещи се пациенти от всякакви нужди до медицинска помощ, пише Петър Велков, като уточнява, че смъртността сред медиците е най-висока.

4 медици загинаха само последната седмица. Най-смъртоносната седмица от началото на пандемията с 195 починали от Ковид-19. Смъртните случаи обичайно закъсняват с около 3 до 5 седмици от пика в заразените. Той ще нарасне няколко пъти скоро. Проста статистика, за съжаление. И този показател е възможно скоро да мине смъртността от всяко друго заболяване….а за разлика от тях, то е заразно и срещу това има активна превенция, водеща до висока ефективност, ако се прилага.

Почти 6 пъти е скочила смъртността спрямо около месец по-рано - седмица 21-27.09, когато започна силното увеличение на случаите у нас. 15,2% от всички починали от Ковид за последните 8 месеца са през тази седмица. Ако приемем, че смъртните случаи закъсняват с 4 седмици, Тихомир Безлов е пресметнал, че седмично от средата на септември до тази седмица процент се е движил така: 19.9.2020 - 4,25%, 26.9.2020 - 3,84%, 3.10.2020 - 5,87%; 10.10.2020 - 5,83%, 17.10.2020 - 8,30%, 24.10.2020 - 9,85%, 31.10.2020 - 12,82%. Т.е. за последния малко повече от месец, леталитетът е скочил повече от 3 пъти.

Ръстът при хоспитализирани за малко повече от месец е 3,64 пъти (от 718 до почти 2612 днес). Ръстът за последната седмица е 32,19%. През последните 4 седмици около 30% е седмичният ръст. Хората започват да умират вкъщи, защото няма места в болниците. Тези случаи ще стават все повече, предрича Велков. Средно през миналата седмица сме имали по 105 човека в критично състояние, тази седмица числото е средно 152. Дори процентът хора, намиращи се в критично състояние от всички активни случаи, расте - от 5 % през по-миналата седмица, до 6% през миналата и почти 7% тази седмица – показател, който е изключително притеснителен.

Акад. Петрунов: Болниците ще продължават да се пълнят

"Дори най-лекото преболедуване на коронавируса не остава безнаказано. Последиците са много сериозни по отношение на сърдечно-съдовата с...

24,84 % - най-високият среден процент позитивни за месеца, като е няколко пъти по-висок от почти всички предни месеци. Имайки предвид горните данни и това, че 12% е смъртността на хората в болнично лечение (до 1 септември, вече със сигурност е над 15%), а 44% при тези в интензивни отделения и 80% при интубираните, сметнете до 14-21 дни колко смъртни случаи на ден ще имаме. Няма да ви плаша….проста статистика…, пише още експертът.

Починалите, без обявени придружаващи заболявания в момента на качване в системата, са 21,8% от всички смъртни случаи у нас. Няма толкова високо число в световен мащаб. Като цели 13,6% от тях са под 50 години. Октомври месец е най-смъртоносният за хората без открити придружаващи заболявания. 38,4% от починалите от Ковид през този месец са обявени без придружаващи заболявания – 107 човека. Ръстът в новооткритите за последната седмица е 81%, а двуседмичният ръст е 210%. При направените тестове ръстът е драстично по-малък - на едноседмична база е 19,5%, на двуседмична е 75%. Т.е. направените тестове нарастват средно около 3,5 пъти по-бавно, отколкото нарастването на откритите случаи. България е на последно място по тестване в ЕС.

В заключение ще ви дам едни важни данни и едни от най-притеснителни изводи. В момента имаме 31 520 активните случаи, а едва 33 369 карантинирани лица. Нарастването на карантинираните лица се забави до толкова, че почти спря…Спрямо миналата седмица направо е спряло. Реално вече се карантинират само позитивните лица. Последните 2 седмици в София (и на немалко други места) системата и за проследяване и карантиниране я няма, приключи…предупреждавах, че РЗИ имат капацитет (най-вече човешки), цяло лято ви говорих….това беше едно от малкото неща, което въпреки многото си недостатъци, ни спасяваше….Без него нарастването на случаите и разпространението, както е в момента, става експоненциално, дифузно и напълно неконтролируемо най-вече в София (където поне има и по-висок % спазващи мерки), но скоро и в страната като цяло. Без локдаун, на регионален принцип поне, вече няма да овладеем нищо, за съжаление…, пише в заключение Петър Велков.

📌ВАЖНО: Седмично-месечен анализ на данни, Covid-19, България, 01.11 Катастрофални тенденции и изводи, прочете, моля: ❗...

Публикувахте от Петър Велков в Неделя, 1 ноември 2020 г.

Експерт: Такава епидемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала

"Не мога да кажа, че сме в бедствена ситуация. Ние сме в пандемична ситуация. Има разлика в дефинициите. Инфекциозните заболявания имат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване