Получаваме лекарството срещу коронавирус на Merck през декември?

10383
Получаваме лекарството срещу коронавирус на Merck през декември?
Снимка: Thinkstock

Здравните власти обмислят закупуването на ново лекарство, което е под таблетна форма, за лечение на коронавирусна инфекция. Това съобщава "Монитор“, като се позоавава на източници от Министерството на здравеопазването. От там обясняват, че става дума за медикамента на Merck, който е на път да премине успешно третата, последна фаза на изпитания. Компанията вече поиска разрешение за спешна употреба на препарата Molnupirvir в САЩ.

Доставки на лекарството страната ни може да получи по два начина – единият е през общ договор на ЕК, както беше с ваксините, а другият - да се подходи с индивидуално договаряне. Именно към индивидуално договаряне на доставки на този медикамент са се ориентирали здравните ни власти. Те са изразили надежда, че през декември месец вече ще го имаме у нас. Предвижда се страната ни да поръча индивидуално количество, което да е достатъчно за лечението на поне 10 000 души.

Първи резултати: Ново лекарство срещу коронавирус действа много добре, включително срещу Делта

Ново лекарство срещу коронавирус (COVID-19), което във фаза 3 на клинични изпитания, дава много обещаващи резултати, съгласно първо офи...

Според здравните власти въпросното лекарство е много подходящо за изписване за лечение на пациентите, които се лекуват в ковид зоните. За да има ефект от лекарството, то трябва да бъде прието веднага при появата на първите оплаквания. Така изключително много се намалява вероятността от по-тежко протичане на заболяването и усложнения. Намалява значително и рискът от това да се наложи хоспитализация на дадения пациент, обясниха още от МЗ.

За "Монитор" представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов обяснява, че компанията производител на ковид лекарство все още не е приключила и окомплектовала документацията за приключването на третата фаза. От думите му става ясно, че до края на годината се очаква да станат готови окончателните данни от трета фаза и след това ЕМА ще го разгледа и оцени.

"Трябва да изтече времето на наблюдение да се отчетат резултатите, тоест да завърши клиничното изпитване на този продукт", обяснява още представителят ни в ЕМА. От думите му става ясно, че до края на годината въпросното лекарство може да премине и третата фаза. "Възлагат се големи надежди за този препарат”, казва проф. Гетов и уточнява, че към момента не може да се каже нещо по-конкретно за медикамента, освен че е противовирусен препарат и е за перорално приложение - три дни по две таблетки.

Вече има различни коментари, че лекарството е много подобно на "Ремдесивир" и съответно каква би била цената му. Отделно има и дискусии за странични ефекти и доколко ще натоварва различни органи в човешкото тяло при по-продължителна употреба.

Европейската комисия подписа договор за доставката на ново лекарство с антитела

Европейската комисия подписа договор с американска фармацевтична компания за нов препарат с антитела за лечение на коронавирус. Медикам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване