При епидемичен взрив на коронавируса: Ако персоналът е ваксиниран, не затваряш

8418
При епидемичен взрив на коронавируса: Ако персоналът е ваксиниран, не затваряш
Снимка: iStock

Ако сме в тъмночервена зона (5000 нови случая на ден) и персоналът на даден обект, който трябва да затвори, е на 100% ваксиниран срещу COVID-19, обектът може да работи. Става въпрос и за училища, и за детски градини, и за заведения – защото при 5000 нови случая на ден всичко затваря, с изключение на жизненоважни обекти като болници, хранителни магазини, аптеки. С едно важно уточнение – клиентите също да са ваксинирани. Това стана ясно от думите на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който коментира плана за действие по отношение на коронавируса.

Кой обаче ще проверява, че клиент е ваксиниран? Имат ли право работещи в каквито и да е заведения да искат показване на ваксинационен сертификат, след като не работят като служители по сигурността т.е. с уредени от закона правомощия да искат показване на съответни документи за удостоверяване на съответно състояние? Д-р Кацаров не коментира това, като не беше попитан в сутрешния блок на Нова телевизия, където гостуваше.

Гърция обяви, че ще въвежда привилегии за Covid ваксинирани

Гърция обяви привилегии за ваксинирани, които предизвикаха негативна реакция на опозицията и на собствениците на заведения, предава БНР...

По отношение на персонала в домовете за възрастни д-р Кацаров каза, че няма задължение работещите там да се ваксинират, но има препоръка към тези домове от здравното министерство (МЗ).

Що се отнася до процеса на ваксинация, Кацаров заяви, че се обсъждат мерки за стимулация – например различни ваучери. А на въпрос колко и какво може да плати за тези стимули, служебният здравен министър не посочи точна сума, поради комплексността на темата.

Ще ми се да стане осъзнато, доброволно, не да се подкупваме. Преболедувал съм, ваксиниран съм – с "Янсен" (единствената засега одобрена еднодозова ваксина срещу коронавирус), каза д-р Кацаров. 3 милиарда души са ваксинирани вече в света – няма лекарство, което да е толкова проверено на практика. Ваксините са добри, добави той.

Не мога да дам справка колко дози ваксина срещу коронавирус досега са изхвърлени – заради отворени флакони. Но на 31 август има срок на годност за първа голяма партида на ваксината на AstraZeneca. Затова разговаряме за дарения – вероятно първото дарение ще е за Кралство Бутан, но говорим и със съседни държави, като Северна Македония, Босна и Херцеговина. Говорим за 300 000 дози, като не всички са на AstraZeneca, уточни Стойчо Кацаров. И добави, че не е нужно есента вече ваксинираните да си слагат трета доза, т.е. буустерна.

Нова COVID вълна ще ни струва 600 млн. лв.

При най-песимистичния сценарий разходите за справяне с COVID-19 ще достигнат 500-600 млн. лв. Това каза министърът на здравеопазването ...

Повечето експерти очакват нова вълна на коронавируса, но не могат да предвидят кога точно. Нямаме аргументи да кажем, че при нас няма да стане, след случващото се във Великобритания, Испания и Русия. Единственият начин да спрем вълна е ваксинацията, нищо друго досега не е измислено, коментира още Кацаров.

Не членувам в Българския лекарски съюз (БЛС) от 10 години, защото не практикувам медицина – затова няма смисъл да съм член, заяви министърът във връзка с информация, че бил изключен от БЛС заради неплатен членски внос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com