Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Аргирова иска контрол за ковид карантината, но провалът още е видим и чакаме държавата

29 декември 2021, 08:31 часа • 9222 прочитания

Най-вероятно Делта вълната и Омикрон вълната ще се застъпят. Очакваме всеки момент официално да потвърдим Омикрон в България, тъй като околните държави потвърдиха официално случаи. Според данните дотук, които имаме, Омикрон е в България – но трябва потвърждение чрез геномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова.

Засега случаите на Омикрон са единични, казва проф. Аргирова, съобщавайки за около 20-тина непотвърдени случая общо (има съмнения заради специфична липса на S ген при PCR проби, но това трябва да се потвърди със секвениране). Всички случаи идват от чужбина, добави тя, говорейки за известните ѝ случаи.

Мерките са достатъчно добре затегнати, ако се изпълняват правилно. Омикрон не може да се спре, но може да се намали влизането на вируса. На книга мерките се спазват, но на практика недостатъчно. Трябва да се засили контролът дали се спазва карантина и къде влизащите в България прекарват времето, за което излиза направен от тях тест за коронавирус на границата, обясни професорът пред bTV.

Всички тези думи на проф. Аргирова идват предвид вече 5 седмици поред видим провал със статистиката с карантиниранитечислото 37 282 карантинирани (активно в карантина към дадената дата) не е променяно официално в Единния информационен портал именно в този период. Така всъщност публично не се вижда какво се случва именно с карантинираните, след като официално установените активни случаи общо са 3 пъти повече. Според тези данни излиза, че официално откритите некарантинирани случаи на КОВИД са 2 пъти повече от карантинираните, ако гледаме непомръдващото число карантинирани! Последната новина на Actualno.com с потвърждение по дати за случващото се с отчета на карантинираните като наследство от Стойчо Кацаров ТУК! Проф. Аргирова обаче не пожела да оценява управлението на министър Стойчо Кацаров, но посочи, че имало положителни черти, без да ги споменава.

Мерките ще бъдат актуализирани при по-висок брой заразени лица и по места. Много разчитаме по области какво се случва, за да няма едни и същи мерки за всички, добави проф. Аргирова.

Обмисляме дали да няма финансови стимули и за ваксинирани срещу КОВИД извън пенсионерите. Предполагам ще стане ясно през първата седмица на януари. Не мога да ви кажа в момента, но това не е мое лично решение, подчерта проф. Радка Аргирова.

Ваксинацията ще спаси животи, но мисля, че няма да има нужда от реваксинация на 6 месеца, а на 1 година. Грип и коронавирус може да съвпаднат като пикове, очаквам грипът да се прояви в края на януари и началото на февруари, каза още професорът. Но въпреки това увери, че се прави всичко възможно здравната система да издържи - разполагаме с ваксини, с лекарства, разполагаме с опит и от предишните вълни.

За финал прогнозата ѝ е, че на Запад през пролетта вече ще са забравили за коронавируса - там, където има високо ваксинално покритие.

Коронавирусът в България: Оздравелите са повече от заразените за денонощие

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес